onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Millionkapital fra Midroc til lasermåler i Lund

Teknikfirmaet Microfluid i Lund får ventureselskabet Midroc New Technology, en del af Midroc-gruppen, som storejer. Midroc bliver ejer af godt 32 procent af aktierne gennem en investering på 2,4 millioner svenske kroner. Microfluids adm. dir. Anders Brandt regner med, at det vil kunne bringe virksomhedens første to produkter på markedet.

Microfluid har patent på en teknik til måling af tynde film med laser og radiometri. Det første anvendelsesområde er trykkeribranchen, hvor virksomhedens måleapparat skal undersøge tykkelsen på det såkaldte fugtevand, som anvendes til den dominerende teknik offset-tryk. I dag måles vandfilmens tykkelse ikke; i stedet justeres indstillingerne under trykningen, indtil resultatet er godt nok, og det tidligere producerede materiale makuleres. Tanken er, at målingen skal reducere mængden af makulatur og forkorte trykketiden, hvilket gør det muligt at øge trykkeriets produktion.

— Vi kan ikke se, at der findes nogen konkurrerende teknik på markedet – vi er de første, siger Anders Brandt.

Microfluid vil i samarbejde med en partner, en større global leverandør af grafisk tilbehør, udvikle en prototype til realistiske afprøvninger. Partnerens navn er hemmeligt, men virksomheden står for en del af udgifterne til udviklingsarbejdet, mod at de i en periode får eneret på det færdige produkt.

Til foråret 2008 regner Anders Brandt med at have et færdigt produkt at fremvise. Derefter venter eksempelvis emballagebranchen, hvor tynde plastfilm sprayes på pap. Også på dette område har virksomheden en partner, som venter på at få mulighed for at teste produktet.

Direktøren er den eneste ansatte i Microfluid. Innovationsbolaget er hovedejer med knap 45 procent af aktierne, derefter følger Midroc New Technology.

Af Lisa Kirsebom

Teknikfirmaet Microfluid i Lund får ventureselskabet Midroc New Technology, en del af Midroc-gruppen, som storejer. Midroc bliver ejer af godt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.