tisdag 13 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Integrationsindeks i stampe – men pilen peger opad

Intet tyder foreløbig på det store integrationsspring fremad i det årlige Øresundsindeks, som Copenhagen Economics skal udarbejde på vegne af Øresund Industri & Handelskammare med release i maj eller juni.

Det vurderer vicedirektør Torben Lentz nu fra hovedorganisationen HTS, Handel, Transport og Serviceerhvervene, der er den danske halvdel af Øresund Industri & Handelskammare. En af de væsentligste barrierer blev løst med skatteaftalen i oktober 2003, men den når ikke at slå igennem i det kommende indeks.

Øresundsindekset har både i 2003 og 2002 stået i stampe på værdien 57 på en skala fra 0 til 100. Værdien 100 svarer til en aktivitet på tværs af Øresund, som man kan forvente uden barrierer mellem Sjælland og Skåne. I 2001 var værdien på 53.

— Formentlig vil skatteaftalen først slå igennem i indekset i 2005, men der er ingen tvivl om, at aftalen bidrager til, at det går i den rigtige retning. Jeg tror nu på fortsat stagnation for det kommende indeks i år, men med en pil opad, siger Torben Lentz.

Den formentlig fortsatte stagnationen i indekset i år skyldes først og fremmest recessionen i forretningsklimaet i 2003. Chefkonsulent Ole Schmidt fra Øresund Industri & Handelskammare konstaterer, at den recession kan udligne fremgangen på et andet vigtigt delindeks – nemlig trafik over Øresund og herunder flytninger og pendling. I Øresund Network og Øresundskomiteens såkaldte Øresundskompas vurderer man, at der nu er cirka 6.000 personer, som pendler til arbejde fra Skåne til Sjælland, mens pendlingen i den anden retning kun er på omkring 200 personer. Og i 2003 flyttede 2.700 personer fra Danmark til Skåne, hvilket er rekord, men ikke nok til et kvantespring i integrationsindekset.

— I nedskæringstider søger man ikke mere arbejdskraft – og slet ikke på den anden side af sundet, påpeger Ole Schmidt.

Skatteaftalen vil til sin tid også kun påvirke det ene element af fire i Øresundsindekset, nemlig arbejdsmarkedet. Udover trafikken er der tillige delindekser for handel & samarbejde samt forretningsomkostninger.

Intet tyder foreløbig på det store integrationsspring fremad i det årlige Øresundsindeks, som Copenhagen Economics skal udarbejde på vegne af […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.