måndag 29 april 2024

inloggad som

Hövdingen och direktören som tar över Skåne

PPRAPIDUS46-20120912

En slipad politiker och en omstridd ”doer”. I höst är det två nya ansikten i toppen av Skånes offentliga sektor. Den ena tillträdde nyss som Skåne läns landshövding och den andra ska om ett par månader axla rollen som regiondirektör. I går gästade  Margareta Pålsson och Jonas Rastad  Rapidus ”Efter jobbet”-möte som gjorde höstdebut i Sparbanken Öresunds nya lokaler i Västra Hamnen.

En bra bit över 100 gäster var samlade för att höra Rapidus Lisa Kirsbom ta pulsen på duon som framöver ska leda skånska organisationer med tillsammans över 30.000 anställda.

Jonas Rastad lämnar rollen som landstingsdirektör i Västerbotten för att 1 december ta över som regiondirektör i Region Skåne. Ett stort underskott i vårdapparaten och en ständigt omdebatterad lokaltrafik verkar snarare sporra än avskräcka honom.

— Uppdraget är formidabelt. Alla har synpunkter på vården och kollektivtrafiken. Det här är mitt i prick av 1,25 miljoner invånares vardag, säger Jonas Rastad. 

PPRAPIDUS42-20120912

I år beräknas Region Skånes redovisa ett underskott på 825 miljoner kronor, där största delen kan härledas till vården. Underskottet lär delvis hamna på Rastads bord. Lisa Kirsebom ställer den brännande frågan: ska vi ha färre sjukhus i Skåne?

— Strukturrationaliseringar är absolut nödvändigt. Takten i den är ett politiskt beslut. Men vi måste titta på vem som gör vad. När det gäller den högspecialiserade vården måste vi differentiera enheterna, det vill säga vi ska inte göra samma grejer på flera olika ställen, säger Jonas Rastad.

Han har redan innan intervjuen begärt om dispens från de tuffaste frågor som rör Skåne med motiveringen att det trots allt är åttio dagar kvar tills han tillräder på posten. Samtalet på scen kommer istället att kretsa kring tre ord som han blivit förknippad med, toppstyrning, fotoförbud och tystnadskultur.

Kritiken för toppstyrning kom i samband med sparpaket ”Projekt balans” som Jonas Rastad initierade under sin tid som landstingsdirektör och som innebar besparingar på 150 miljoner kronor under ett år. Han lyfter fram två lärdomar.

— Ett möte med 600 uppretade medborgare framför sig och lynchstämning är en livsupplevelse som sitter kvar. Jag var fysiskt rädd. Sedan tror jag inte att det går att genomföra en strukturförändring utan att det väcker irritation och motstånd. Det är i kärnan av trygghetsområdet. Hur man än bär sig åt hamnar man i någon form av polemik.

När han införde fotoförbudet i landstingets lokaler blev det en riksnyhet. Men han tar den efterföljande debatten med jämnmod och beskriver det som en ”höna av en fjäder” där ett krav på vanlig hederlig hövlighet ledde till att han fick sitta på Publicistklubben och debattera med 50 arga journalister. Stockholmsskribenternas ilska gjorde inte lika stor avtryck som norrlänningarnas.

Diskussionen kring tystnadskulturen verkar däremot engagera Jonas Rastad mera. När interna problem lyfts fram i offentligheten riskerar det att skapa onödig panik, menar han. Bättre då att bygga en fungerande hierarki där frågor och problem kan lyftas uppåt i organisationen.

— Det finns saker som ska diskuteras offentligt och det är ingen lätt uppgift att avgöra när det är lämpligt. Vi jobbar med skattemedel så det ska finnas en debatt. Men som det är nu är det mer regel än undantag att diskussionen sker i publikt och det tycker jag är oproffsigt. Det skapar oro i fall där det faktiskt inte finns skäl att vara orolig, säger han.

PPRAPIDUS28-20120912

Om positionen som regiondirektör är mitt i medborgarnas och mediernas skottglugg syns landshövdingen oftare i positiva sammanhang som invigningar, spadtag och bandklippningar. 1 september efterträdde Margareta Pålsson Göran Tunhammar som landshövding i Skåne. Sedan 2010 har den tidigare moderatpolitikern varit ordförande i riksdagens utbildningsutskott och skolperspektivet tar hon med sig i sin nya roll.

— Jag ser två viktiga frågor: Skåne har för hög arbetslöshet och låg sysselsättningsgrad. Eftersom jag har arbetat med utbildningspolitik har jag sett att de skånska eleverna missar alldeles för mycket i sin utbildning. Alla skåningar ska klara grundskolan och så gott som alla måste också klara gymnasieskolan annars är de inte anställningsbara. Finns det ingen att anställa kan inte företagen växa, säger Margareta Pålsson.

Det är också skolfrågorna som hon lyfter fram som hennes viktigaste insats under en lång politisk karriär.

— Regeringen har drivit igenom en väldigt bra skolpolitik med ordning och reda och där flumskolan har försvunnit. Jan Björklund vet att han är minister men han vet också vem det är som representerar det största partiet.

PPRAPIDUS31-20120912 PPRAPIDUS26-20120912

Även om hon vill ta åt sig en del av äran för förändringarna i skolan beskriver hon samarbetet med Björklund som gott, med smärre undantag.

— En gång har han fått känna på de hårda nyporna. Han slängde ur sig ett förslag att skolkare ska hämtas av poliser. Frågor ska samordnas och debattaras inom alliansen innan de hamnar i medierna, det gjorde han inte den gången och då fick han smaka på samma medicin tillbaka. Jag gick direkt ut och sa att förslaget aldrig kommer att bli verklighet. Han har inte nämnt det förslaget sedan dess, säger hon.

Liksom Rastad verkar hon trivas i sin nya roll. Det är med glimten i ögat hon beskriver de nya arbetsvillkoren.

— Jag ska framförallt se till att skåningarna kommer tillsammans. Därför har jag ett omfattande representationskonto och ett fantastiskt hus på Stortorget till mitt förfogande. Där har jag boplikt nu men de som har sett huset tycker kanske inte så synd om mig.

Text: Joel Persson
Bild: Patrik Persson

PPRAPIDUS40-20120912 PPRAPIDUS41-20120912 PPRAPIDUS44-20120912


PPRAPIDUS56-20120912 

PPRAPIDUS6-20120912 PPRAPIDUS2-20120912
Mikael Stamming, Region Skåne, Robert Wenglén, Lund University Experts och Mikael Wennolf, HiQ Skåne Lisbeteh Barchan, Sparbanken Öresund och Ulrika Waerneman, Bysted
PPRAPIDUS3-20120912 PPRAPIDUS4-20120912
Ingvar Persson, HR-konsult, och Sven-Åke Espmarker, Sparbanken Syd Karl-Johan Ripa, Region Skåne, och Martin Diamantoudis, Invest in Skåne

PPRAPIDUS5-20120912 PPRAPIDUS7-20120912
Rickard Wendel, Wendel Politik & Påverkan, Leif Lindau, Navigator Advertising och Fredrik Westman, Navigator Advertising

Monika Österheim, Struktur Öresund och Katarina Moritz, AS3

PPRAPIDUS8-20120912 PPRAPIDUS9-20120912
Anders Mellberg, kommunikationsdirektör Malmö stad, och Julia Branting, stabschef Malmö stad Jonas Malm, JRS Asset Management, Cecilia Bondeson, Almi Företagspartner Skåne och Karina Simonsen, Region Skåne
PPRAPIDUS10-20120912 PPRAPIDUS11-20120912
Hans Möller, Ideon, och Thomas Barge, Tretton37 Christina Malmberg, Alma Tabak och Josefin Malmqvist, samtliga från Aspekta
PPRAPIDUS1-20120912 PPRAPIDUS13-20120912

Anette Bjernklev, Bjernklev Consulting, och Mette Hansson, Skatteverket

Monica Thomasson, Aktiv Kommunikation Öresund, och Bodil Rosvall, blivande näringslivschef Region Skåne


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.