fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Debat: Når virkeligheden løber fra visionen

Debatindlæg af Björn Olsson fra Bysted som kommentar til Rapidus’ lynanalyse ”Oresund – what?” sidste fredag.

Redan innan Öresundsbron invigdes initierades ett projekt på initiativ av Öresundskomiteen, Birth of a Region, för att arbeta fram en kommunikations- och varumärkesstrategi. Den satsning som sedan gjordes är småsmulor. Det vill säga egentligen inga resurser alls för en samlad och målformulerad marknadsföring.

Öresundsregionen är troligen den mest genomanalyserade regionen i världen. Undersökningar, analyser och debatter har etablerat en stor kunskap om vad det hela handlar om. Det finns ett stort kapital professionellt kunnande om regionen, men en samlad vision om att bli en ledande region har gått upp i rök.

”Placebranding”, metoden att ”märkesfiera” en region eller en geografisk plats, är vad som sker runt om i världen. Det är inga småpengar som satsas från regioner eller platser som Toscana, Barcelona, Berlin eller länder som Sydkorea och Lichtenstein. Eller Stockholm som med sedvanlig blygsamhet utnämnt sig själv till ”The Capital of Scandinavia”.

I en globaliserad värld är synlighet och uppmärksamhet två extremt viktiga egenskaper för att attrahera investorer, nya invånare och turister. Det kräver både ett strategiskt och långsiktigt politiskt arbete för att positionera sig mot dessa grupper. Och med konkurrens följer frågeställningar som: Vad har vi att erbjuda? Vem ska vi erbjuda det till?

Hur positiv sanningen än är, eller hur övertygande ambitionen än må vara, måste den marknadsföras. Sanningen måste säljas. Detta är ingalunda en innovation utan något den kommersiella världen alltid har brottats med. Konkurrens handlar om hur du uppfattas och hur du vill uppfattas!

Vad vi nu ser är en mängd organisationer på både dansk och svensk sida, som delvis eller helt baserar sin tillblivelse på integrationstanken och i de flesta fall dessutom är skattefinansierade. Det är en mångfald som är tveklöst positiv och i hög grad avgörande för den fortsatta tillväxten. Men den för också med sig en osammanhängande återspegling av Öresundsregionen på den internationella arenan. Bilden som målas upp av regionen, dess värden och styrkor är splittrad, förvirrad och saknar gemensam och nödvändig tydlighet. Ett varuhus med en mängd platta paket utan inre sammanhang. Och det är just vad ”region” betyder: ett inre sammanhang.

Bristande inre sammanhang bygger naturligtvis inte varumärket Øresund eller Öresundsregionen utan innebär istället ett betydande slöseri med ekonomiska och kommunikativa resurser. Du är vad du uppfattas som, varken mer eller mindre.

I det fall Öresundsregionen ska positionera sig på den globala arenan, måste det till radikala grepp och inte kortsiktiga jippon. Inte minst krävs någon form av allians mellan alla de aktörer, framförallt bland politikerna på båda sidor av Sundet, som på det ena eller andra sättet representerar väsenliga delar av regionen.

Verkligheten tågar på, men håller vi samtidigt på att missa den största möjligheten av alla: att bli Europas mest attraktiva region?

Debatindlæg af Björn Olsson fra Bysted som kommentar til Rapidus’ lynanalyse ”Oresund – what?” sidste fredag. Redan innan Öresundsbron invigdes […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.