fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Debat: Hvornår starter Industrifonden en skånsk ventureinvestor?

De flesta riskkapitalister jag pratar med är överens om att Skåne är väldigt bra ur investeringssynpunkt. Skånska bolag hamnar ofta högt i entreprenörstävlingar och innovationsklimatet bland nya bolag står sig väl i förhållande till övriga landet. I Skåne finns ett antal högskolor som bildar centra för innovativ forskning, men det finns också andra kluster av specialiserad branschkunskap där nya idéer leder till avknoppningar som behöver kapital för att blomstra.

Trots detta saknar Skåne en ordentlig såddkapitalist. För att ta bolag ut i världen räcker inte Lumitec, Lund Bioscience och andra småspelare i sammanhanget. Det vi kan göra är att ta bolagen i handen och leda dem till marknaden, men för att synas ute i världen behövs det helt andra finansiella resurser än de vi kan hjälpa till med.

Låt oss säga att du har 50-100 miljoner till ditt förfogande och cirka tio bolag att spendera dem på. Du inser snabbt att du inte har muskler nog att genomföra en internationell marknadslansering oavsett hur bra innovationen är. Då behöver du en större extern part som kan hjälpa till, en med kanske minst 500 miljoner kronor under förvaltning. Men vem kommer du att få med på resan om du inte kan hosta upp motsvarande summor själv? Svar: ingen.

Det går nämligen inte att be en större riskkapitalist att gå med i ett äventyr du inte själv är beredd att satsa på. Det är stor skillnad mellan att säga ”Vi erbjuder dig att gå med i detta projekt – och vi satsar hälften” mot att säga ”Snälla, stoppa pengar i detta projekt – det faller utan dig”. Skillnaden blir, i bästa fall, katastrofalt mycket sämre villkor. I sämsta fall går affären helt i stöpet

I dag verkar vi lägga vår tilltro till att de svenska universiteten ska resa pengarna, men tyvärr kommer de medlen inte att räcka. Ännu värre är dock att universiteten i Sverige egentligen inte har några incitament för att värna om såddbolagens framtid, för att uttrycka det krasst. Bara det faktum att bolagen existerar och klarar sig räcker, det är nämligen med utgångspunkt från det som universiteten i dag får bidrag från EU – inte hur bolagen står sig internationellt.

I Danmark är det annorlunda, där hittar vi till exempel en utmärkt såddkapitalist vid namn Sunstone Capital med 400 miljoner euro under förvaltning. Bolaget bildades när danska växtfonder, motsvarigheten till svenska Industrifonden, knoppade av ett nytt bolag tillsammans med privata aktörer. I södra Sverige finns tyvärr ingen motsvarighet.

Så jag vänder mig därför till Industrifonden – när kommer ni att starta en skånsk såddkapitalist som har muskler nog och som vet hur man tar tillvara på skånsk innovationskraft och för den ut i Europa och övriga världen? Vi behöver den verkligen. Och vi behöver den snart.

Bjud in till en upphandling där ni erbjuder att ställa upp med maximalt en tredjedel av en fond på en miljard kronor. Låt sedan bäste aktör vinna upphandlingen – det är mitt tips.

Patrik Söderlund

VD Lumitec AB

Hvad synes du? Send et indlæg til debat@rapidus.dk

De flesta riskkapitalister jag pratar med är överens om att Skåne är väldigt bra ur investeringssynpunkt. Skånska bolag hamnar ofta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.