lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”De olika noderna ger nya kontakter”

Anki Malmborg-Hager och Tord Wingren toppar maktlistan i Rapidus kartläggning. Men ingen av dem vill beskriva sig som några maktspelare.

Anki Malmborg Hager– Jag känner mig inte mäktig. Jag har poster i projekt som jag brinner för, jag ser det inte som något medel för makt, säger Anki Malmborg-Hager.

Efter en forskarkarriär inom immunologi på Lunds universitet var hon 2001 en av fyra som var med och startade Alligator Bioscience.

– Jag jobbade för Alligator i åtta år och fick blodad tand för det här med att kommersialisera forskning. Sedan dess har jag jobbat mycket med att hjälpa forskare starta bolag, säger Anki Malmborg-Hager.

Efter Alligator har hon bland annat arbetat som investeringsrådgivare på LU Bioscience och managementkonsult på Avena Partners, som hon grundade tillsammans med två tidigare kollegor på LU Bio.

– Många av de poster jag har i dag härstammar från uppdrag i Avena. Till exempel var jag först konsult på SenzaGen innan det började ta så mycket tid och bli så långvarigt att jag anställdes som vd, säger Anki Malmborg-Hager.

I dag är hon bland annat vd för SenzaGen, styrelseledamot i noterade Immunovia samt Diaprost. Ann-Christin Malmborg-Hager ser främst fördelar med att ha uppdrag och styrelseposter för många olika bolag samtidigt.

– Det är ett nätverksbyggande. De olika noderna ger ju nya kontakter. Men får man väldigt många uppdrag kan det ju ta för mycket tid. Det har jag sett i bolagen jag suttit som vd i tidigare, att vi haft styrelseledamöter som haft för många hattar på sig. Då får man inte det engagemang man skulle önska, säger hon.

För Tord Wingren började karriären på Ericsson och Samsung. Efter att ha varit med och startat upp teknikbolaget Nanoradio, senare uppköpt av Samsung, är han sedan 2012 platschef i Lund för Huawei.

Vid sidan av har han de senaste åren engagerat sig som delägare och styrelsemedlem i en lång rad mindre teknikbolag, främst på Ideon. Han är medgrundare i BrainLit, Watersprint och Instant Advice, med kontor på Medicon Village, och har även gått in tidigt i bland annat börsaktuella Acconeer. För Huaweis räkning sitter han också i klusterorganisationen Mobile Heights styrelse.

Tord Wingren– Mina uppdrag har kommit efterhand, oftast då entreprenörer har sökt upp mig. Det är en svår resa att starta ett nytt bolag och jag har ett bra kontaktnät som kan öppna dörrar, säger Tord Wingren.

Hur stor är medvetenheten bland uppstartsbolagen om vikten av att ha rätt personer i styrelsen?

– De flesta är medvetna om det. Men i vissa fall är det mer rena tillfälligheter, att man kanske väljer in sina kompisar eller bara de man känner till.

Erik Olausson

Anki Malmborg-Hager och Tord Wingren toppar maktlistan i Rapidus kartläggning. Men ingen av dem vill beskriva sig som några maktspelare. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.