onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk prototype og nyt firma til drone-eftersøgning af miner

Med 16 mio. DKK i ryggen fra især den danske Innovationsfond testes til juni den første prototype af en DTU-udviklet minefinder tilkoblet droner. Det baner samtidig vejen for et specialfirma med internationalt potentiale for sporing af verdens millioner af miner. Det er dyrt at fjerne dem, men med en effektiv drone kan det blive meget billigere.

– Vi skal etablere et firma, som skal udbyde sporing af miner i foreløbig hele Nordeuropa, siger seniorforsker Arne Døssing, DTU Space på Danmarks Tekniske Universitet, der leder projektet med at udvikle den nye teknologi.

Alene i Danmark anslås det, at 10.000 ikke-eksploderede miner fra 2. verdenskrig er gemt i havet og på land. Det er krævende at fjerne minerne, før man eksempelvis lægger strømkabler til nye havvindmølleparker. Det fireårige forskningsprojekt er kun et år fremme, men det har ud over Innovationsfonden også støtte fra dronefirmaet Sky-Watch, Geo (der laver geoteknik undersøgelser for bl.a. havvindmølleparker), Ørsted (som etablerer nye havvindmølleparker) samt Søværnets Minørtjeneste. Partnerne har skudt 5 af de 16 mio. DKK i projektet.

– Projektet skal ikke kun kunne bruges af Sky-Watch, men også af andre dronefirmaer, understreger Arne Døssing.

Den ny teknik udnytter, at miner ofte er af stål, der er magnetisk. Den ny afsøgning efter miner foregår med ”magnetometre”, der kan måle små afvigelser i magnetismen i undergrunden. Det gør minerydningen mere præcis end med køretøjer på land og specialdykkere i kystområder. Sky-Watch har en drone, der som de første skal flyve med en såkaldt ”magnetometer-bird”. Det er projektets specialudviklede ramme, der skal hænge 5-10 meter under dronen. Den får fastgjort følsomme magnetometre. Magnetometerdronen vil også blive testet i Grønland til søgning efter mineraler.

Af Keld Broksø

Med 16 mio. DKK i ryggen fra især den danske Innovationsfond testes til juni den første prototype af en DTU-udviklet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.