onsdag 14 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Alsensa i Gentofte udvikler sikrere allergitest

Medicoteknikselskabet Alsensa starter i maj kliniske tests af produktet All-Q-Test, et hjælpemiddel til at gennemføre allergitests på huden.

I dag er den mest almindelige metode en såkaldt priktest. En væskedråbe med allergen (allergifremkaldende stof) placeres på huden der punkteres med en lancet-nål, så væsken kan løbe ned. All-Q-Test ligner en kort pen hvorfra en nål skydes ud og fører allergenet ind i huden. En langt mindre mængde allergen indføres end med den nuværende teknik, doseringen bliver ensartet og plejepersonalet mindre udsat for allergenet. Nålen låses derefter automatisk fast i ”pennen” som er et engangsprodukt. Teknikken er beskyttet af flere godkendte patenter i både USA og Europa.

Alsensa planlægger at lancere produktet gennem en distributionspartner i løbet af første halvår 2004. Ifølge Alsensas adm. dir. Helena Bøttkjær er virksomhedens mål inden for fem år fra lanceringen at tage ti procent af det europæiske marked for allergitests til en værdi af over 500 millioner kroner.

Forsøgene i maj og yderligere tests i oktober skal føre til CE-mærkning af All-Q-Test, en kvalitetssikring som gør det tilladt at markedsføre produktet i Europa. Alsensa diskuterer netop nu med mulige partnere for fremstilling og salg.

Virksomheden, der blev grundlagt i 1998, ejes af bestyrelsesmedlemmerne og har endnu ingen ansatte. Udviklingsarbejdet er primært udført i København af bestyrelsesmedlemmer og eksterne konsulenter.

I bestyrelsen sidder allergispecialisterne Steen Rønborg og Per Stahl Skov, Peter Benson fra Vækstfonden og endvidere bestyrelsesmedlem i CellaVision i Lund, Helle Bøwadt, tidligere produktchef hos ALK Abello (en af Europas største allergenproducenter), Erik Meier Mortensen som står bag udviklingen af insulinpennen NovoPen samt Jørgen Thorball fra Novozymes.

Medicoteknikselskabet Alsensa starter i maj kliniske tests af produktet All-Q-Test, et hjælpemiddel til at gennemføre allergitests på huden. I dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.


  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.