söndag 24 november 2024

inloggad som

Tuff vår väntar Sony Mobile i Lund

|  ,
|  

Kristian analys2Kort sagt: Framtiden ser skakig ut för Sony Mobile i Lund. Ett tungt sparkrav vilar över koncernen och inte mycket pekar på att Lund skulle gå orört genom nedskärningarna. Frågan är istället hur tufft det blir.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Sony Mobile blöder igen. För att få rätsida på verksamheten skickades Hiroki Totoki in som ny vd i mitten av november. Han kommer direkt från finansavdelningen på moderbolaget Sony och har siffror i fokus.

Omgående skärptes de tidigare aviserade sparplanerna. Enligt uppgifter till Rapidus ska 30 procent kapas av rörelsekostnaderna, operating expenses, det vill säga forskning och utveckling samt administration och försäljning.

På Sony Mobile i Lund jobbar ett par tusen medarbetare just med forskning och utveckling. Sajten är sedan flera år tillbaka hårt prövad vad gäller nedskärningar.

Inriktningen idag är mjukvaruutveckling, men Lund är också nav för satsningen på så kallad smartwear, som bland annat innefattar funktionsarmband i Xperia-serien.

Nu är det inte helt enkelt att spara på operativa kostnader. Att skära i försäljnings- och marknadsbudgeten riskerar att redan på kort sikt slå tillbaka mot affärerna. Att skära i forskningskostnaderna innebär ett hot mot konkurrenskraften på längre sikt.

Vidare är dessa poster ytterligt personalintensiva. Resterande delar av kostnadsmassan i operating expenses, som facilitetskostnader, material och utrustning, tenderar också att vara så slimmade det bara går. Speciellt när det handlar om företag som Sony Mobile som varit utgiftsmedvetna under så lång tid.

Det betyder att en total besparing på 30 procent på rörelsekostnader mycket väl kan motsvara en något högre grad av besparing på personalsidan.

Sparpaketet från Sony Mobile från i höstas på 1.000 tjänster innebär att cirka 800 arbetare i Kina får lämna sina jobb. Det är ännu oklart var resterande 200 tas, men Lund är inte fredat.

Det nya betinget på 30 procent skulle i den allra enklaste av kalkyler betyda upp mot 600 tjänster i Lund. Det kan så klart bli mindre, men kanske även mer.

Nyhetsbyråerna Reuters och Bloomberg publicerar idag uppgifter om det nya sparpaketet, att Sony Mobile globalt ska skära bort 1.000 tjänster, utöver de 1.000 från i höstas. Det betyder att koncernen är på väg från 7.000 anställda till 5.000.

Uppgifterna gör gällande att också Sverige, Kina och England drabbas, även om Sonys pressavdelning i Lund inte kommenterar saken när Rapidus frågar.

Där understryker man istället att det ännu inte gjorts något officiellt uttalande, men vidhåller att en omstrukturering är på gång. I stora drag handlar det om att se över marknadsstrategi, produktportfölj och organisation.

Nästa vecka lägger Sony fram sin delårskommuniké. Ett besked i stora drag kan mycket väl komma då. Förmodligen dröjer det sedan ytterligare några veckor innan vi vet hur det slår mot konsulterna och de anställda i Lund.

Jag vill ändå tro att Lund har en speciell och stark ställning i koncernen. Den andra riktigt stora utvecklingsavdelningen i Tokyo är inriktad på hårdvara, medan enheten i Bejing uppges bli alltmer specialiserad på verifiering och test.

Samtidigt är det är tydligt att Sony tröttnat på blodbadet i mobilbranschen.

Koncernen tog en stor nedskrivning av mobilsegmentet i höstas, efter överraskande svag försäljning. Sony har alltså kommit att se ganska så annorlunda på mobilaffären inför framtiden. På förstasidan Sony.net finns inte ens ”Mobile” med som ett av huvudområdena.

Förmodligen tar koncernen konsekvensen av mobilteknikens allt mer omfattande integration med elektroniksegmentet i stort. Men 30 procent är ett substansiellt sparkrav och det är upplagt för en tuff vår i Lund.

Kort sagt: Framtiden ser skakig ut för Sony Mobile i Lund. Ett tungt sparkrav vilar över koncernen och inte mycket […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.