torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Tuff vår väntar Sony Mobile i Lund

|  ,
|  

Kristian analys2Kort sagt: Framtiden ser skakig ut för Sony Mobile i Lund. Ett tungt sparkrav vilar över koncernen och inte mycket pekar på att Lund skulle gå orört genom nedskärningarna. Frågan är istället hur tufft det blir.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Sony Mobile blöder igen. För att få rätsida på verksamheten skickades Hiroki Totoki in som ny vd i mitten av november. Han kommer direkt från finansavdelningen på moderbolaget Sony och har siffror i fokus.

Omgående skärptes de tidigare aviserade sparplanerna. Enligt uppgifter till Rapidus ska 30 procent kapas av rörelsekostnaderna, operating expenses, det vill säga forskning och utveckling samt administration och försäljning.

På Sony Mobile i Lund jobbar ett par tusen medarbetare just med forskning och utveckling. Sajten är sedan flera år tillbaka hårt prövad vad gäller nedskärningar.

Inriktningen idag är mjukvaruutveckling, men Lund är också nav för satsningen på så kallad smartwear, som bland annat innefattar funktionsarmband i Xperia-serien.

Nu är det inte helt enkelt att spara på operativa kostnader. Att skära i försäljnings- och marknadsbudgeten riskerar att redan på kort sikt slå tillbaka mot affärerna. Att skära i forskningskostnaderna innebär ett hot mot konkurrenskraften på längre sikt.

Vidare är dessa poster ytterligt personalintensiva. Resterande delar av kostnadsmassan i operating expenses, som facilitetskostnader, material och utrustning, tenderar också att vara så slimmade det bara går. Speciellt när det handlar om företag som Sony Mobile som varit utgiftsmedvetna under så lång tid.

Det betyder att en total besparing på 30 procent på rörelsekostnader mycket väl kan motsvara en något högre grad av besparing på personalsidan.

Sparpaketet från Sony Mobile från i höstas på 1.000 tjänster innebär att cirka 800 arbetare i Kina får lämna sina jobb. Det är ännu oklart var resterande 200 tas, men Lund är inte fredat.

Det nya betinget på 30 procent skulle i den allra enklaste av kalkyler betyda upp mot 600 tjänster i Lund. Det kan så klart bli mindre, men kanske även mer.

Nyhetsbyråerna Reuters och Bloomberg publicerar idag uppgifter om det nya sparpaketet, att Sony Mobile globalt ska skära bort 1.000 tjänster, utöver de 1.000 från i höstas. Det betyder att koncernen är på väg från 7.000 anställda till 5.000.

Uppgifterna gör gällande att också Sverige, Kina och England drabbas, även om Sonys pressavdelning i Lund inte kommenterar saken när Rapidus frågar.

Där understryker man istället att det ännu inte gjorts något officiellt uttalande, men vidhåller att en omstrukturering är på gång. I stora drag handlar det om att se över marknadsstrategi, produktportfölj och organisation.

Nästa vecka lägger Sony fram sin delårskommuniké. Ett besked i stora drag kan mycket väl komma då. Förmodligen dröjer det sedan ytterligare några veckor innan vi vet hur det slår mot konsulterna och de anställda i Lund.

Jag vill ändå tro att Lund har en speciell och stark ställning i koncernen. Den andra riktigt stora utvecklingsavdelningen i Tokyo är inriktad på hårdvara, medan enheten i Bejing uppges bli alltmer specialiserad på verifiering och test.

Samtidigt är det är tydligt att Sony tröttnat på blodbadet i mobilbranschen.

Koncernen tog en stor nedskrivning av mobilsegmentet i höstas, efter överraskande svag försäljning. Sony har alltså kommit att se ganska så annorlunda på mobilaffären inför framtiden. På förstasidan Sony.net finns inte ens ”Mobile” med som ett av huvudområdena.

Förmodligen tar koncernen konsekvensen av mobilteknikens allt mer omfattande integration med elektroniksegmentet i stort. Men 30 procent är ett substansiellt sparkrav och det är upplagt för en tuff vår i Lund.

Kort sagt: Framtiden ser skakig ut för Sony Mobile i Lund. Ett tungt sparkrav vilar över koncernen och inte mycket […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.