tisdag 13 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

1.000 Aresa-aktionærer deler 6-8 mio. efter likvidation

Det internationalt profilerede biotekselskab Aresa har netop gjort boet op: 1.000 aktionærer skal nu dele tilbageværende 6-8 mio. kroner efter gigantiske tab, og ovenpå beslutningen om en såkaldt solvent likvidation.

Det oplyser selskabets sidste direktør, Carsten Meier, som formelt fratrådte sin lønnede stilling i dag den 1. april. Alene i 2006 rejste firmaet 54 mio. kroner til Aresas prisbelønnede genteknologi, som er en plante, der kan skifte farve, når den kommer i forbindelse med sprængstoffer i jorden – og derved kan planten bruges til minerydning.

— Mange af vores aktionærer er heller ikke så meget gået ind i det her for pengenes skyld, siger Carsten Meier som forklaring på, at firmaet undgår en konkurssag, der bl.a. ville gøre det økonomisk umuligt senere at videreføre patentet i samarbejde med Københavns Universitet.

Blandt de tilbageværende værdier i Aresa er ud over en kontantbeholdning også laboratorieudstyr for godt 600.000 kroner og opkøbt, mineinficeret jord i Kroatien. Carsten Meier fortsætter som ulønnet, uformel direktør frem til selskabets juridiske opløsning i august. I den periode skal han udrede værdierne helt præcist til aktionærerne. Først derefter skal han hvis alt går vel arbejde videre med teknologien på Københavns Universitet, hvorfra han kom, da han var med til at stifte Aresa i 2001. Et videre udviklingsarbejde med teknologien kræver dog 5-6 millioner kroner fra fonde.

— Blandt andet vil det som noget af det første koste 800.000 kroner at sikre det patent, som vi allerede har opnået i EU. Det kræver oversættelser til 27 sprog, fortæller Carsten Meier.

Selskabets solvente likvidation kommer i forlængelse af, at det det internationalt profilerede First North og Symbion-selskab i december 2008 erkendte, at det ikke kunne rejse en ny kapital i 2009 på 25 mio. kroner.

Af Keld Broksø

Det internationalt profilerede biotekselskab Aresa har netop gjort boet op: 1.000 aktionærer skal nu dele tilbageværende 6-8 mio. kroner efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.


  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.