söndag 27 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fem skarpe til Sven Andréasson, der vil have tilført 160 millioner…

…svenske kroner til Active Biotech i en præferenceemission. Sven Andréasson er adm. dir. for det Lundbaserede forskningsfirma.

Hvad skal I bruge pengene til?

— Vi styrker virksomhedens finansielle position og driver vores kliniske projektportefølje videre. Aktiemarkedet reagerer surt i dag, og det skyldes, at de har troet, at vi ville have indgået en partnerskabsaftale omkring et produkt allerede nu, men bestyrelsen har besluttet at drive projekterne videre for at optimere værdien.

I har fem store projekter i klinisk fase. Skal pengene bruges til alle fem?

— Nej, pengene går kun til tre af dem. Projektet Anyara omkring nyrecancer, der er i fase II/III samt Tasq mod prostatacancer, som er i fase II og projektet 57-57 mod lupus, der er i fase I.

I er 90 personer i dag, vil I ansætte flere?

— Nej, vi har meget at lave, men vi nyansætter ikke.

Hvad kan du fortælle om aktieemissionen?

— Vi har to store ejere i dag, MGA Holding og Nordstjernan. De dækker 45 procent af virksomheden og vil tegne deres andel af emissionen. Derudover garanterer Nordstjernan, at emissionen bliver fuldtegnet, så at vi får tilført penge, er vi sikre på.

Hvad er de langsigtede planer?

— Laquinimod, projektet omkring MS, er i dag i fase III. Præcis hvornår det er på markedet er for tidligt at sige, men det er måske ude om cirka tre år. Så har vi en vældig høj royaltyindtægt og kan klare os selv økonomisk. Hvis vi får succes, kan vi ligefrem blive nødt til at spekulere på, hvad vi skal gøre med pengene.

Af Kristian Svensson

…svenske kroner til Active Biotech i en præferenceemission. Sven Andréasson er adm. dir. for det Lundbaserede forskningsfirma. Hvad skal I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.