måndag 14 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Miljøfirma skræmmer begroning væk med ny teknik…

Nystartede aXichem med norske rødder er i færd med at etablere sig i forskerparken Ideon i Lund. Samtidig gennemfører selskabet en nyemission for at kunne opstarte produktion af et stof, som blandt andet kan bruges som giftfrit begroningshindrende middel i skibsmaling.

aXichem har sin oprindelse i det norske firma aXimed AS, som udvikler, producerer og sælger kosttilskud. Ved et tilfælde opdagede aXimed, at et ekstrakt, som blev til overs ved produktionen i Kina, kunne anvendes som biologisk bekæmpelsesmiddel.

— Men prisen for at ekstrahere stoffet var ekstremt høj, så vi var ved at skrinlægge projektet. Men så fik vi ideen: hvad nu hvis vi kunne fremstille det selv. Det var i 2001, siger aXichems adm. dir. Torsten Helsing.

Resultatet blev fenylcapsaicin, en kemisk fremstillet kopi af det naturlige ekstrakt. Præcis som det oprindelige stof har det en retarderende effekt på alle neurologiske systemer, hvilket betyder, at både dyr og organismer skyer stoffet. Ifølge Torsten Helsing er det desuden biologisk nedbrydeligt.

— Hvis man kommer det på skibe, har man løst et stort problem. Begroning af eksempelvis rurer øger friktionen og fører til lavere hastighed, øget brændstofforbrug og dermed øget emission, siger han.

Hvis alt går som planlagt vil aXichem kunne begynde at sælge produktet i løbet af andet halvår 2008. Fremover ser firmaet flere anvendelsesområder for stoffet, blandt andet i lægemidler, havebrug eller skovbrug.

aXichem har fået patent på fenylcapsaicin i en række lande og planlægger at opstarte produktion i større skala i Ideon. Målet er at sælge det til producenter af f.eks. skibsmaling. For at få tilført penge til den sidste færdigudvikling og til processen med at få stoffet godkendt i EU gennemfører aXichem nu en nyemission, der skal give ni millioner SEK.

Af Anna Palmehag

Nystartede aXichem med norske rødder er i færd med at etablere sig i forskerparken Ideon i Lund. Samtidig gennemfører selskabet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.