torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny militæraftale og mellemfinansiering for NeuroPharma

Forskningsfirmaet NeuroPharma i Lund har fået en ny aftale med den amerikanske hær til en værdi af næsten en million svenske kroner. Selskabet udvikler lægemidler med det aktive stof cyklosporin til beskyttelse af nerveceller ved hjerneskader. Aftalen gælder skader forårsaget af nervegas og skal primært anvendes til dyreforsøg. Den indgås mellem DTRA, The Defence Threat Reduction Agency, og NeuroPharmas amerikanske moderselskab Maas BiolAB. Hvis resultaterne virker lovende, kan DTRA i fremtiden hjælpe stoffet gennem afprøvninger hos den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA.

Stoffet cyklosporin anvendes allerede i sygeplejen som immunforsvarsdæmper ved blandt andet organtransplantationer og autoimmune sygdomme. NeuroPharma har patenteret et helt andet anvendelsesområde: beskyttelse af hjernens nerveceller for eksempel efter en trafikulykke eller et slagtilfælde. Selskabet har udviklet en ny tilberedningsform af lægemidlet og vil nu gennemføre studier på raske frivillige for at vise, at midlet fungerer på samme måde som det, der i dag findes på markedet. Derefter kan man indlede markedsføring på de områder, hvor cyklosporin allerede anvendes. Til disse studier søger selskabet omkring tre millioner svenske kroner.

— De penge ville kunne bringe os frem til et salgsklart produkt. Men til det næste store skridt, patientstudier på det nye område akut neuroprotektion, skal vi bruge godt 40 millioner kroner, siger adm. dir. Eskil Elmér.

Kapitalrejsningen er gået trægt for NeuroPharma. For nylig gennemførte man en mellemfinansiering, hvor ejerne LUAB, Malmöiværksætteren Nils Stormby og selskabets ledelse indskød knap en million svenske kroner. Udfordringen ligger ifølge Eskil Elmér blandt andet i de mange frugtesløse forsøg, som allerede er foretaget på området akut neuroprotektion. Den seneste i rækken var AstraZeneca, som i oktober afbrød studier omkring et nyt præparat mod slagtilfælde.

NeuroPharmas forskning drives på Wallenberg Neurocenter i Lund, og selskabet ejes for størstedelens vedkommende af det amerikansk indregistrerede holdingselskab Maas BiolAB. Det rummer over hundrede personer, hvoraf mange er eller har været forskere i Lund.

Af Lisa Kirsebom

Forskningsfirmaet NeuroPharma i Lund har fået en ny aftale med den amerikanske hær til en værdi af næsten en million […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.