Två börsnoterade Lundabolag har lyckats ta hem varsin viktig order på säkerhetssystem. Det gäller Axis Communications vars kameror ska installeras i alla bussar i Storstockholms lokaltrafik, och Precise Biometrics som blir totalleverantör när SAS inför biometrisk kontroll av passagerarna på alla inrikesflyg i Sverige. Därefter följer SAS flyg inom EU, och sedan inrikesflyg i Danmark. Affären är värd ca 2 miljoner kronor.
— Biometri på flygplatser är ett stort problem; är det flygplatsen, flygbolaget eller Luftfartsverket som är ansvariga? Därför är det intressant att börja med en nischad applikation som flygbolaget äger, säger Christer Bergman, VD för Precis Biometrics.
Det handlar om ett system som kopplar samman passagerarna med deras bagage. SAS-resenärer kommer att lämna sitt fingeravtryck vid bagageinlämningen där det tillfälligt lagras, och sedan ännu en gång vid ombordstigning. Efter en matchning som visar att det är personen som lämnat väskan som går ombord, raderas avtrycket för att skydda den personliga integriteten. SAS inför systemet som ett led i anpassningen till Luftfartverkets nyligen skärpta säkerhetskrav för inrikesflyg. Flygbolaget uppger också att man vill göra processen smidigare för resenärerna; ingen annan ID-handling än fingeravtrycket kommer krävas vid ombordstigning.
Axis Communications order från SL är en uppföljning på en affär från tidigare i år, då den vandalsäkra kameran 225 FD köptes in till tunnelbane- och pendeltågsstationer. Den ordern var värd 2 miljoner kronor, men den nuvarande är betydligt större. Det rör sig om ett tvåsiffrigt miljonbelopp, enligt uppgift till Rapidus från Axis kommunikationschef Margareta Lantz.
Installationen sker i samarbete med Axis partner Visual Defence, och kamerorna kombineras med Visual Defences system för lagring av digitala bilder. Systemet ska öka säkerheten för personal och passagerare och installationen inleds tidigt 2007 i Stockholms 2.500 bussar. Det kommer att krävas omkring 10.000 kameror, av vilken modell är ännu inte bestämt.