tisdag 27 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Cleantech gadelygte på vej i kommerciel selskabsform i fase 2

Første fase til 5,2 mio. DKK af en dansk udviklet cleantech gadelygte med solceller og mini-vindmølle på toppen slutter i december, men kommercielle forberedelser er i fuld gang. Firmaerne bag projektet og forskerne på DTU (Danmarks Tekniske Universitet) gør sig klar til fase 2 fra næste år. Det betyder også fordeling af licenser og dannelsen af et kommercielt selskab fremfor en projektgruppe som nu. Der er ansøgt om 18 mio. DKK til mindst 10 prototyper af gadelygten, der stilles op i foråret 2014 som indledning på fase 2.

– Vi skal have gadelygten i masseproduktion i løbet af to år, siger projektleder Per Boesgaard fra cleantechsamarbejdet Gate 21.

Internationale investorer fra bl.a. England, Sydafrika og Caribien er også interesserede i at få prototyper af gadelygten. Projektgruppen ser derfor optimistisk på at få de fleste af de 18 millioner, som er søgt hos Elforsk (Energiselskabernes støtteprogram) samt hos EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram). Ambitionerne er store.   

– Hvis vi får investorerne med, så kan projektet blive langt større, siger Per Boesgaard.

Den verdensberømte tegnestue Henning Larsen Architects (kendt fra bl.a. Københavns Opera), har designet gadelygten i samarbejde med partnerne DTU, Philips Lighting A/S, DONG Energy, Alfred Priess A/S samt København, Albertslund og Egedal Kommuner. DTU har de seneste par år testet gadelygten, som er selvforsynende ved kun at bruge el, som den selv producerer. Overskydende el samles i et batteri til tider uden sol og vind. Gadelygten er i sær interessant, hvor det er dyrt at grave elkabler ned.

– Der skal være forretning i det for brugerne, fastslår Per Boesgaard.

Blot en enkelt, normal lysmast bruger i dag 690 kWh om året, hvilket svarer til 17 % af en typisk dansk families årlige elforbrug i et rækkehus. Projektet kaldes indtil videre ”CopenHybrid – CO2-neutral byrumsarmatur”.

Af Keld Broksø

Første fase til 5,2 mio. DKK af en dansk udviklet cleantech gadelygte med solceller og mini-vindmølle på toppen slutter i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Advokater ska få AI-stöd – inte ersättas

    AI-assistenter intar snart varje bransch, med löfte om att lätta på det administrativa oket. Nu lanserar IT-bolaget Katscenter en juridisk AI-partner som ger advokater mer tid till det mänskliga hantverket.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.


  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.