lördag 8 juni 2024

inloggad som

Lundbeckchef tar över konkursat EntomoPharm

EntomoPharm räknade med att försäljningen av gräshoppstester för läkemedelsindustrin skulle sätta fart i år. Istället har oenighet bland investerarna tvingat företaget i konkurs. Nu tar några av de gamla ägarna över, däribland en Lundbeckdirektör och en tidigare Danmarkschef på Pfizer.

EntomoPharm, som 2011 fick in 25 miljoner kronor från Lundbeck, Köpenhamns universitet och Højteknologifonde, hade som mest ett tiotal anställda i Köpenhamn och Lund. Efter lång tid med röda siffror i bokslutet kunde ägarna inte komma överens om bolagets strategi. I april sattes EntomoPharm i konkurs och forskningen lades ner efter att de tunga delägarna Vækstfonden och Syddansk Teknologisk Innovation vägra skjuta till mer kapital.

Bolaget utvecklade en djurförsöksmodell där läkemedel injiceras i gräshoppor, vars hjärna sedan tas ut och analyseras. Modellen fungerar bra vid test av läkemedel mot sjukdomar i centrala nervsystemet, som Alzheimers. Dessutom är det billigare än råttor, och kräver inga etiska tillstånd. Några mindre avtal skrevs, men försäljningen tog aldrig fart.

— Vi hade en del på gång med stora bolag. Men de är inte så snabba till beslut. Det tar lång tid och det gjorde investerarna lite besvikna, säger Peter Aadal Nielsen som 2009 grundade EntomoPharm tillsammans med Gunnar Andersson.

I somras köpte EntmoPharms tidigare ägare upp patent och tillgångar från konkursboet, till nystartade företaget N2mo. Det är Bent Benemann Bischoff, vd på kommunala Vordingborg Erhverv, Karin Verland, tidigare Danmarkschef på Pfizer och Klaus Bæk Simonsen, divisionsdirektör på Lundbeck, som blir den återupplivade verksamhetens majoritetsägare.

Enligt ordförande Bent Benemann Bischoff ska de få in kapital från flera affärsänglar. Som ny vd tar de in Esben Bruun Mortensen, tidigare vd på Novo Nordisks division i Storbritannien och Irland. EntomoPharms senaste vd Henrik Moltke blir N2mos ekonomichef.

— Tidigare var bolaget mycket forskningstungt. Nu har modellerna mognat på marknaden och vi har tillsatt en vd som är bra på försäljning. Det blir ett mer marknadsinriktat företag, säger Bent Benemann Bischoff till Rapidus.

Än så länge är det oklart om någon forskningsavdelning i Lund eller Köpenhamn öppnas igen, det blir först aktuellt om pengarna börjar rulla in i bolaget. Peter Aadal Nielsen har återgått till en forskartjänst på Köpenhamns universitet.

Olof Peterson

EntomoPharm räknade med att försäljningen av gräshoppstester för läkemedelsindustrin skulle sätta fart i år. Istället har oenighet bland investerarna tvingat företaget i konkurs. Nu tar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Sexleksaker i Lejonkulan

    Det kvinnliga könsorganet har mer än 10.000 nervpunkter. Traditionella sexleksaker missar de flesta. Det är utgångspunkten för bolaget Glänta och medgrundaren Gabriella Killeen. Hon vill skapa ett stimulanshjälpmedel som omdefinierar termen sexleksak.