tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Indisk big pharma öppnar plånboken för Ximmune

Forskningsföretaget Ximmune i Lund, som utvecklar läkemedel från naturliga peptider, har skrivit ett samarbetsavtal med indiska Cadila Pharmaceuticals. Affären innebär att både utvecklingskostnader och vissa framtida licensintäkter hamnar i Indien.

Ximmune grundades 2010 och ingår i portföljen hos riskkapitalbolaget Lund University Bioscience. Verksamheten är baserad på resultat från två olika forskargrupper, ledda av professor Artur Schmidtchen vid Lunds universitet respektive Martin Malmsten från Uppsala. Ximmune utvecklar läkemedel mot akuta infektioner och blodförgiftning, baserat på peptider från kroppens eget immunförsvar.

Under 2013 låg fokus på att utlicensiera produkten och företaget hade förhandlingar med tre internationella läkemedelsbolag. Det framgår av årsredovisningen som nyligen registrerats hos Bolagsverket. Under tiden diskussionerna pågick stöttade LU Bio företaget med villkorade aktieägartillskott om 150.000 kronor per månad.

Ett avtal med Cadila Pharmaceuticals etablerades i december 2013 och signerades därefter under våren. Det innebär att Cadila tar över alla utvecklingskostnader till och med klinisk fas III. I gengäld får Cadila en licens som täcker försäljning i Indien, Afrika och Sydostasien. Ximmune kommer dock att behålla rättigheterna till sin produkt i resten av världen.

Varken Ximmunes vd Anki Malmborg Hager eller LU Bios styrelseordförande Lars Bruzelius vill kommentera affären.

Cadila Pharmaceuticals är ett av Indiens största läkemedelsföretag och har enligt dem själva en stark ställning även i Afrika. Förutom majoritetsägaren Lund University Bioscience och de två grundarna är Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse och Pergamum ägare till Ximmune.

Olof Peterson

Forskningsföretaget Ximmune i Lund, som utvecklar läkemedel från naturliga peptider, har skrivit ett samarbetsavtal med indiska Cadila Pharmaceuticals. Affären innebär […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.