tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Indisk big pharma öppnar plånboken för Ximmune

Forskningsföretaget Ximmune i Lund, som utvecklar läkemedel från naturliga peptider, har skrivit ett samarbetsavtal med indiska Cadila Pharmaceuticals. Affären innebär att både utvecklingskostnader och vissa framtida licensintäkter hamnar i Indien.

Ximmune grundades 2010 och ingår i portföljen hos riskkapitalbolaget Lund University Bioscience. Verksamheten är baserad på resultat från två olika forskargrupper, ledda av professor Artur Schmidtchen vid Lunds universitet respektive Martin Malmsten från Uppsala. Ximmune utvecklar läkemedel mot akuta infektioner och blodförgiftning, baserat på peptider från kroppens eget immunförsvar.

Under 2013 låg fokus på att utlicensiera produkten och företaget hade förhandlingar med tre internationella läkemedelsbolag. Det framgår av årsredovisningen som nyligen registrerats hos Bolagsverket. Under tiden diskussionerna pågick stöttade LU Bio företaget med villkorade aktieägartillskott om 150.000 kronor per månad.

Ett avtal med Cadila Pharmaceuticals etablerades i december 2013 och signerades därefter under våren. Det innebär att Cadila tar över alla utvecklingskostnader till och med klinisk fas III. I gengäld får Cadila en licens som täcker försäljning i Indien, Afrika och Sydostasien. Ximmune kommer dock att behålla rättigheterna till sin produkt i resten av världen.

Varken Ximmunes vd Anki Malmborg Hager eller LU Bios styrelseordförande Lars Bruzelius vill kommentera affären.

Cadila Pharmaceuticals är ett av Indiens största läkemedelsföretag och har enligt dem själva en stark ställning även i Afrika. Förutom majoritetsägaren Lund University Bioscience och de två grundarna är Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse och Pergamum ägare till Ximmune.

Olof Peterson

Forskningsföretaget Ximmune i Lund, som utvecklar läkemedel från naturliga peptider, har skrivit ett samarbetsavtal med indiska Cadila Pharmaceuticals. Affären innebär […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.