onsdag 19 februari 2025

inloggad som

Västkusten dominerar stort på skånska teknikkartan

Storstäderna på skånska västkusten fungerar som rena magneter för forskningsavknoppningar och innovationsbolag, visar Rapidus unika kartläggning av länets samtliga teknikföretag. Men även på orter som Eslöv, Viken och Falsterbo finns klungor av mindre uppstickare. Och det är långt ifrån säkert att storstadens klusterbildningar är bästa alternativet för alla, enligt forskning från Lunds universitet.

Rapidus har konstruerat en interaktiv karta där samtliga cirka 3.000 skånska aktiebolag aktiva inom sju olika teknikområden är markerade. Teknikskånes kantring syns tydligt, i norra och östra änden av länet framträder bolagen mest som enskilda droppar på åkern, längs västkusten ligger de så tätt att det krävs ordentlig inzooming för att urskilja enskilda företag.
Klusterkartan
Skånska teknikbolag färgkodade efter näringsgren. Klicka här för att komma till den interaktiva kartan där du bland annat kan zooma och panorera efter eget huvud.

Störst nytta av att sitta i kluster har medierelaterade teknikbolag, enligt Lundaforskaren Roman Martin. Han lade fram sin avhandling vid innovationsforskningscentret Circle 2012 om betydelsen av lokaliseringen för 90 skånska teknikbolag.

Roman_martin— Medierelaterade teknikbolag är i regel små företag som arbetar i korta projekt, ofta i samarbete med andra bolag. Då är geografisk närhet till liknande bolag oerhört viktigt, säger Roman Martin till Rapidus.

Den effekten har Kristopher Stenkula, vd på 16-mannabolaget Notified, lagt märke till. Även om det mest var för att grundarna bodde i Malmö som bolaget grundades här. Notified utvecklar mjukvara för att bevaka varumärken i sociala medier och sitter i dag på Media Evolution City, mitt i smeten av teknik- och mediebolag som svärmar i Västra Hamnen.

— Det är bra med närhet till andra kreativa bolag, då blir man inspirerad. Men vi har också haft konkreta samarbeten med grannar som First Flight och Mynewsdesk, säger Kristopher Stenkula.

Storstadens kluster lockar dock inte alla. Någon mil utanför Ystad ligger webb- och designbyrån Helsinkifrostbites, som drivs av ett äkta par som flyttat hit från Helsingfors. Bland kunderna finns Ikea och Ystad kommun.

Py_paavolainen— I Helsingfors blev det mycket övertid och en anonymitet gentemot kunderna. Här är det mer småskaligt, det gör att man får en annan närhet till kunderna. Dessutom är kostnaderna lägre här ute, säger vd Py Paavolainen.

Och i vissa branscher är effekten av att trängas i ett kluster med sina gelikar närmast obefintlig, enligt Roman Martins forskning.

— För life science-bolag är det viktigt att vara nära universitetet och universitetssjukhuset, bland annat att för att hitta kvalificerad personal. Men det är inte alls så viktigt att vara nära andra, liknande bolag, vilket ofta är vad politikerna tänker sig när de genomför olika åtgärder för att bygga kluster. För life science-bolag är horisonten global, de vanligaste samarbetsparterna kan lika gärna ligga i USA som i Skåne, säger han.

Efter avhandlingen har Roman Martin fortsatt att närstudera effekten av teknikbolagens geografiska placering, nu med Lunds mobilteknikkluster i fokus.

— Liksom life science i dag präglades den branschen tidigare av forskningstung verksamhet med mycket universitetskontakter och långa projektperioder. På 1980-talet var det Ericsson som dominerade, de hade mycket samarbeten med universitet men inte mycket med kringliggande företag och det fanns egentligen inte mycket till ekosystem runtomkring. Nu börjar det mer och mer likna ett kluster av företag inom nya medier, med inslag av design. Därmed ökar också behovet av att sitta närmare varandra, säger han.

Klicka här för att komma till den interaktiva kartan över teknikbolagen i Skåne.

Erik Olausson

Storstäderna på skånska västkusten fungerar som rena magneter för forskningsavknoppningar och innovationsbolag, visar Rapidus unika kartläggning av länets samtliga teknikföretag. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Nytt spel från ensamvargen

    Victor Ågren gjorde succé 2019 med spelet My Friend Pedro som han utvecklat helt ensam. Nu uppges Malmö-utvecklaren vara på gång med ett nytt spel.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.


  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Överraskningen: vd får gå efter tre månader

    Spotlightnoterade Phase Holographic Imaging överraskar med att sparka life science-profilen Anders Månsson efter bara tre månader på vd-posten – och bara tre dagar efter en exklusiv intervju med Rapidus som vi inte ens hunnit publicera.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Influencerbolaget nobbar Shein

    Proad, med några av Sveriges största influencers i stallet, har beslutat att inte ingå samarbeten med företag som Temu, Shein eller liknande dropshippingbutiker. Vd Magnus Noord säger att beslutet kommer gynna fortsatt tillväxt.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.