torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Skilda världar på börsen och i verkligheten

Kort sagt: Börsen rör sig obekymrat uppåt. Spekulanter tycks gladeligen kasta sig in i varje möjlighet som erbjuds att placera i nyemissioner och nya börsbolag.
Detta händer samtidigt som det stora internationella konjunkturlyftet tycks dröja och centralbanker kämpar frenetiskt för att undvika deflation.

Av Anders Haskel, gästskribent

På onsdagen höll industrikoncernen Trelleborg en så kallad kapitalmarknadsdag. Det är ledningens verktyg för att servera särskilt utvalda analytiker, större ägare och representanter för media en djupare bild av verksamheten än vad som normalt kommer fram i samband med presentationer av bokslut och kvartalsrapporter.

Kapitalmarknadsdagarna är ofta minutiöst förberedda. Det är ytterst viktigt att rätt budskap kommuniceras. Tungan får inte slinta på ett sätt som gör att marknaden får för sig att verksamheten går sämre än vad den egentligen gör.

I den bästa av världar ska informationen bidra till en högre värdering av aktien. Genom att marknaden får en ordentlig genomlysning av företaget kan osäkerhet som bidrar till en försiktig värdering undanröjas. Budskapet bör gärna också vara åt det lätt optimistiska hållet.

I så motto ser Trelleborg, med vd Peter Nilsson, ut att ha lyckats. En bit in på onsdagseftermiddagen hade Trelleborgaktien stigit på en i övrigt vikande börs. Ändå var det delvis försiktiga besked som kommunicerades.

”Vi ser inga förändringar i den generella efterfrågesituationen och vår syn på marknadsutvecklingen som vi kommunicerade i samband med vår rapport efter årets första kvartal kvarstår. Den allmänt förväntade förbättringen i konjunkturen verkar dröja”, skrev Peter Nilsson i pressmeddelandet som skickades ut någon timme innan kapitalmarknadsdagen inleddes.

Det är ett budskap som aktiemarknaden inte riktigt tycks vilja ta till sig, men som kanske ändå otroligt väl speglar hur situationen ser ut för många företag.

En konjunktur som inte riktigt vill lyfta står dock i stark kontrast till den festyra som rått på börsen under lång tid. Bara de senaste tolv månaderna har Stockholmsbörsen stigit i stort sett oavbrutet med 20 procent. För Trelleborg handlar det under samma period om det dubbla, 40 procent upp, och en värdering av företagets förväntade vinst som ligger på historiskt hög nivå.

Fastighetsaktier är ett annat attraktivt byte i det klimat som råder på börsen. Bland annat skånska Wihlborgs tillhör de aktier som gått starkt i år. Verksamheten utvecklas visserligen väl med hyresintäkter som ökade 17 procent under årets första kvartal. Frågan är ändå om det är tillräckligt för att det ska gå att motivera att aktien handlas nästan 20 procent över företagets egna kapital.

Igår skrev dessutom Rapidus att kapitaltillströmningen till skånska bolag i samband med nyemissioner och introduktioner på börsen varit rekordstor sedan årsskiftet. Är det kanske trots allt så att allmänheten gör rätt bedömning och köper aktier i väntan på en nära stundande högkonjunktur?

Tyvärr är det knappast så.

I stället handlar det till stor del om psykologiska faktorer. Visst rymmer börsuppgången ett inslag av hopp om bättre konjunktur, men en kanske lika viktig drivkraft är bristen på slagkraftiga placeringsalternativ när räntorna rört sig mot noll. Och att räntorna ligger kvar på rekordlåga nivåer beror inte på att det ser ljust ut i ekonomin.

Uppgång föder uppgång brukar det sägas. När börskurserna drar iväg lockas nya pengar in på marknaden utan att analysen alla gånger är särskilt noggrant utförd. När det sätts rekord i nyemissioner har börsen historiskt ofta legat nära en topp.

Visst kan det bli så att den globala tillväxten tar fart och ger ett internationellt företag som Trelleborg tillräcklig luft under vingarna för att vinsterna ska lyfta och motivera den för närvarande höga värderingen. Men slutskedet av de flesta börsuppgångar kännetecknas ofta av överdrifter. Det skapar i sin tur grogrund för kraftiga nedgångar.

Exakt när nästa nedgång inträffar och vad som utlöser den är omöjligt att veta. Vi vet bara att den kommer förr eller senare. En del av de tecken som förebådar en krasch finns på plats. Men vi kommer ändå att bli överraskade när det väl händer.

Kort sagt: Börsen rör sig obekymrat uppåt. Spekulanter tycks gladeligen kasta sig in i varje möjlighet som erbjuds att placera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.