torsdag 18 april 2024

inloggad som

Skilda världar på börsen och i verkligheten

Kort sagt: Börsen rör sig obekymrat uppåt. Spekulanter tycks gladeligen kasta sig in i varje möjlighet som erbjuds att placera i nyemissioner och nya börsbolag.
Detta händer samtidigt som det stora internationella konjunkturlyftet tycks dröja och centralbanker kämpar frenetiskt för att undvika deflation.

Av Anders Haskel, gästskribent

På onsdagen höll industrikoncernen Trelleborg en så kallad kapitalmarknadsdag. Det är ledningens verktyg för att servera särskilt utvalda analytiker, större ägare och representanter för media en djupare bild av verksamheten än vad som normalt kommer fram i samband med presentationer av bokslut och kvartalsrapporter.

Kapitalmarknadsdagarna är ofta minutiöst förberedda. Det är ytterst viktigt att rätt budskap kommuniceras. Tungan får inte slinta på ett sätt som gör att marknaden får för sig att verksamheten går sämre än vad den egentligen gör.

I den bästa av världar ska informationen bidra till en högre värdering av aktien. Genom att marknaden får en ordentlig genomlysning av företaget kan osäkerhet som bidrar till en försiktig värdering undanröjas. Budskapet bör gärna också vara åt det lätt optimistiska hållet.

I så motto ser Trelleborg, med vd Peter Nilsson, ut att ha lyckats. En bit in på onsdagseftermiddagen hade Trelleborgaktien stigit på en i övrigt vikande börs. Ändå var det delvis försiktiga besked som kommunicerades.

”Vi ser inga förändringar i den generella efterfrågesituationen och vår syn på marknadsutvecklingen som vi kommunicerade i samband med vår rapport efter årets första kvartal kvarstår. Den allmänt förväntade förbättringen i konjunkturen verkar dröja”, skrev Peter Nilsson i pressmeddelandet som skickades ut någon timme innan kapitalmarknadsdagen inleddes.

Det är ett budskap som aktiemarknaden inte riktigt tycks vilja ta till sig, men som kanske ändå otroligt väl speglar hur situationen ser ut för många företag.

En konjunktur som inte riktigt vill lyfta står dock i stark kontrast till den festyra som rått på börsen under lång tid. Bara de senaste tolv månaderna har Stockholmsbörsen stigit i stort sett oavbrutet med 20 procent. För Trelleborg handlar det under samma period om det dubbla, 40 procent upp, och en värdering av företagets förväntade vinst som ligger på historiskt hög nivå.

Fastighetsaktier är ett annat attraktivt byte i det klimat som råder på börsen. Bland annat skånska Wihlborgs tillhör de aktier som gått starkt i år. Verksamheten utvecklas visserligen väl med hyresintäkter som ökade 17 procent under årets första kvartal. Frågan är ändå om det är tillräckligt för att det ska gå att motivera att aktien handlas nästan 20 procent över företagets egna kapital.

Igår skrev dessutom Rapidus att kapitaltillströmningen till skånska bolag i samband med nyemissioner och introduktioner på börsen varit rekordstor sedan årsskiftet. Är det kanske trots allt så att allmänheten gör rätt bedömning och köper aktier i väntan på en nära stundande högkonjunktur?

Tyvärr är det knappast så.

I stället handlar det till stor del om psykologiska faktorer. Visst rymmer börsuppgången ett inslag av hopp om bättre konjunktur, men en kanske lika viktig drivkraft är bristen på slagkraftiga placeringsalternativ när räntorna rört sig mot noll. Och att räntorna ligger kvar på rekordlåga nivåer beror inte på att det ser ljust ut i ekonomin.

Uppgång föder uppgång brukar det sägas. När börskurserna drar iväg lockas nya pengar in på marknaden utan att analysen alla gånger är särskilt noggrant utförd. När det sätts rekord i nyemissioner har börsen historiskt ofta legat nära en topp.

Visst kan det bli så att den globala tillväxten tar fart och ger ett internationellt företag som Trelleborg tillräcklig luft under vingarna för att vinsterna ska lyfta och motivera den för närvarande höga värderingen. Men slutskedet av de flesta börsuppgångar kännetecknas ofta av överdrifter. Det skapar i sin tur grogrund för kraftiga nedgångar.

Exakt när nästa nedgång inträffar och vad som utlöser den är omöjligt att veta. Vi vet bara att den kommer förr eller senare. En del av de tecken som förebådar en krasch finns på plats. Men vi kommer ändå att bli överraskade när det väl händer.

Kort sagt: Börsen rör sig obekymrat uppåt. Spekulanter tycks gladeligen kasta sig in i varje möjlighet som erbjuds att placera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.


  • Trelleborgchefen blir ordförande i Ependion

    Peter Nilsson, koncernchef i gummibolaget Trelleborg föreslås bli ordförande i Ependion, tidigare Beijer Electronics.

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

    Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • Peter Nilsson vill få upp värdet

    Polymerkoncernen Trelleborg har ömsat skinn en andra gång under Peter Nilssons snart 18-åriga ledning. Efter vårens försäljning av en tredjedel av omsättningen sitter han med sprängfylld kassa – och en i hans tycke undervärderad aktie. Rapidus åkte till Trelleborg för ett samtal.

  • Wihlborgs gör rekord

    Fastighetsbolaget Wihlborgs tuffar på bra, mitt i den oroliga fastighetsmarknaden.

  • Tisdagens rapporter

    Inwido möter en tuffare marknad Den Malmöbaserade fönstertillverkaren Inwido startade året med att ”möta en tuffare marknad”, enligt rapporten för […]