onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Forskningsbolag köper bioraffinaderi från Lunds universitet

Lundabolaget Indienz, grundat av fyra bioteknikforskare, har köpt loss en 700 kvadratmeter stor forskningsanläggning från Lunds universitet för knappt tre miljoner kronor. Vid horisonten hägrar allt från biogasrening till kemikalier och plast tillverkade av växtdelar.

Sedan början av 2000-talet har LTH:s avdelning för bioteknik byggt upp försöksverksamhet för biogasproduktion och biogasrening i ett gammalt svinstall vid Billeberga, öster om Landskrona. På senare år har anläggningen byggts ut med ett bioraffinaderi för att exempelvis kunna utvinna bioplast ur odlade mikroorganismer.

Forskningsanläggningen var bas för Interreg-projektet Bioraffinaderi Øresund, finansierat med 1,5 miljoner euro i EU-medel och med LTH, DTU och Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp som projektpartner. Utöver att erbjuda regionens småföretag och forskare tillgång till ett bioraffinaderi var målet att producera växtbaserade ersättningar för oljeprodukter som plast och kemikalier genom odling av mikroorganismer.

Det målet kvarstår nu när Indienz köpt loss hela anläggningen från Lunds universitet, uppger Bo Mattiasson. Han är pensionerad professor i bioteknik och har varit drivande i såväl Indienz som uppbyggnaden av försöksanläggningen i Billeberga.

— Hos några av våra mikroorganismer blir upp till 80 procent av cellmassan bioplast som kan ersätta mycket av den oljebaserade plast vi använder i dag. Och resterna kan man fermentera till biogas, säger Bo Mattiasson.

Lund universitet får 2,9 miljoner kronor för anläggningen och möjlighet att hyra in sig i den även framöver, visar dokument som Rapidus tagit del av.

Andra saker Indienz tittar närmare på är ett enzym från bakterier som lever i alkaliska sjöar som visat sig vara användbart för att rena biogas från koldioxid. Tillsammans med Danisco, Bona Kemi och Lyckeby var Indienz även med i ett nyligen avslutat Vinnovaprojekt för att utvinna propionsyra ur den glycerol som blir över från kemikoncernen Perstorps biodieselanläggning i Stenungsund. Propionsyra är en byggsten i allt från lacker till konserveringsmedel.

I dagsläget består Indienz av de fyra grundarna, som alla är Lundaforskare till vardags. Utöver Bo Mattiasson är det Rajni Hatti-Kaul, Gashaw Mamo samt Martin Hedström, som även står bakom Lundabolaget Capsenze. Bo Mattiasson räknar med att omsätta 1-2 miljoner kronor i år på externa utvecklingsuppdrag och på att sälja proteiner och enzymer producerade i Billeberga.

Erik Olausson

Lundabolaget Indienz, grundat av fyra bioteknikforskare, har köpt loss en 700 kvadratmeter stor forskningsanläggning från Lunds universitet för knappt tre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.