onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Första stipendiaterna klara från Sten K:s stiftelse

De första stipendiemottagarna från Sten K Johnsons stiftelse har nu utsetts. Bland dem finns Ants Maran, grundare av det hajpade men i dag nedlagda mobilbolaget Qubulus.

Maran får 150.000 kronor till vidare utveckling av sitt senaste projekt, sensor- och navigeringstekniken Ulocs. Dubbelt så mycket, 300.000 kronor, går till Malmöbolaget Apelöga med fotografen Adam Haglund i spetsen för sin satsning på det framtida fotografiska centret M1.

Andra stipendiemottagare är produktionsbolaget Xenofilia som ska utveckla ett kunskapscentrum i Botildenborg, samt Eric Schüldt och Per Johansson som ska göra en poddradioserie på temat ”Kunskapens träd”.

Stiftelsen bildades i fjol av den numera avlidne skånske finansmannen Sten K Johnson, och förvaltar aktier i Johnsons ägarbolag Tibia Konsult, värda motsvarande 600 miljoner kronor. Genom denna satsning seglade stiftelsen upp som en av Sveriges större stipendieutdelare. Det märktes också på intresset bland de sökande. Till första omgången skickades 557 ansökningar in.

Suzanne Richter— Intresset har varit överväldigande och trots att vi haft god hjälp från ämnesexperter har det varit jättesvårt att välja ut stipendiaterna. Sten ville själv prioritera idéer som ligger i gränslandet mellan olika ämnen, och detta har vi följt. Ett annat exempel är att ge bidrag till böcker som har en så smal publik att de inte annars skulle bli utgivna, säger stiftelsens verksamhetsansvariga Suzanne Richter till Rapidus.

Totalt delades 56 stipendier på mellan 25.000 och 300.000 kronor ut. Själva utdelningen sker på en intern ceremoni i Lund i mitten av november, då även ett par populärförläsningar kommer att hållas.

Stiftelsens syfte är att främja forskning, utveckling, utbildning, bildning och tillämpning inom teknik, medicin, entreprenörskap, litteratur och musik. I styrelsen sitter i dag Sten K Johnsons söner Kristian och Anders Bergstrand samt Johan Herrström från advokatfirman Lindahl.

Vid bildandet fick stiftelsen motsvarande 29 procent av aktierna i Tibia Konsult, men i samband med vårens bodelning övertogs ytterligare 20 procent av aktierna. Stiftelsen får inte röra kapitalet, på totalt 600 miljoner kronor, men däremot använda aktieutdelningen. Tibia är bland annat huvudägare i börsnoterade Midway Holding i Malmö.

Bland stipendiaterna finns alltså Ants Maran som nu utvecklar en sensorteknik som gör det möjligt att analysera rörelser och förflyttningar, även inomhus och på andra ställen utan GPS-täckning.

— Stipendiet är en extern validering av vårt arbete och kommer som ett kvitto på 18 månaders utveckling. Min vision är att sänka behandlingstider i sjukvården med mellan 10 och 50 procent, beroende på diagnos. Samtidigt ser vi en starkt ökande efterfrågan på tillämpningar inom både säkerhets- och sportområdet, säger Ants Maran. 

Anders Frick


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.