torsdag 18 april 2024

inloggad som

Första stipendiaterna klara från Sten K:s stiftelse

De första stipendiemottagarna från Sten K Johnsons stiftelse har nu utsetts. Bland dem finns Ants Maran, grundare av det hajpade men i dag nedlagda mobilbolaget Qubulus.

Maran får 150.000 kronor till vidare utveckling av sitt senaste projekt, sensor- och navigeringstekniken Ulocs. Dubbelt så mycket, 300.000 kronor, går till Malmöbolaget Apelöga med fotografen Adam Haglund i spetsen för sin satsning på det framtida fotografiska centret M1.

Andra stipendiemottagare är produktionsbolaget Xenofilia som ska utveckla ett kunskapscentrum i Botildenborg, samt Eric Schüldt och Per Johansson som ska göra en poddradioserie på temat ”Kunskapens träd”.

Stiftelsen bildades i fjol av den numera avlidne skånske finansmannen Sten K Johnson, och förvaltar aktier i Johnsons ägarbolag Tibia Konsult, värda motsvarande 600 miljoner kronor. Genom denna satsning seglade stiftelsen upp som en av Sveriges större stipendieutdelare. Det märktes också på intresset bland de sökande. Till första omgången skickades 557 ansökningar in.

Suzanne Richter— Intresset har varit överväldigande och trots att vi haft god hjälp från ämnesexperter har det varit jättesvårt att välja ut stipendiaterna. Sten ville själv prioritera idéer som ligger i gränslandet mellan olika ämnen, och detta har vi följt. Ett annat exempel är att ge bidrag till böcker som har en så smal publik att de inte annars skulle bli utgivna, säger stiftelsens verksamhetsansvariga Suzanne Richter till Rapidus.

Totalt delades 56 stipendier på mellan 25.000 och 300.000 kronor ut. Själva utdelningen sker på en intern ceremoni i Lund i mitten av november, då även ett par populärförläsningar kommer att hållas.

Stiftelsens syfte är att främja forskning, utveckling, utbildning, bildning och tillämpning inom teknik, medicin, entreprenörskap, litteratur och musik. I styrelsen sitter i dag Sten K Johnsons söner Kristian och Anders Bergstrand samt Johan Herrström från advokatfirman Lindahl.

Vid bildandet fick stiftelsen motsvarande 29 procent av aktierna i Tibia Konsult, men i samband med vårens bodelning övertogs ytterligare 20 procent av aktierna. Stiftelsen får inte röra kapitalet, på totalt 600 miljoner kronor, men däremot använda aktieutdelningen. Tibia är bland annat huvudägare i börsnoterade Midway Holding i Malmö.

Bland stipendiaterna finns alltså Ants Maran som nu utvecklar en sensorteknik som gör det möjligt att analysera rörelser och förflyttningar, även inomhus och på andra ställen utan GPS-täckning.

— Stipendiet är en extern validering av vårt arbete och kommer som ett kvitto på 18 månaders utveckling. Min vision är att sänka behandlingstider i sjukvården med mellan 10 och 50 procent, beroende på diagnos. Samtidigt ser vi en starkt ökande efterfrågan på tillämpningar inom både säkerhets- och sportområdet, säger Ants Maran. 

Anders Frick


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.