lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Halv miljard att fördela — hit går EU:s regionpott…

Nästa sommar öppnas locket till närmare 540 miljoner kronor i EU:s nästa strukturfondsprogram för södra Sverige. Över 110 miljoner kronor kommer gå till en efterträdare åt Sydsvensk Entreprenörfond och ytterligare 230 miljoner till andra innovationsfrämjande åtgärder — om Region Skåne och Region Blekinge får som de vill.

Totalt ser de åtta regionala strukturfondsprogrammen i Sverige ut att få dela på 803 miljoner euro för perioden 2014-2020. För Skåne-Blekinges del handlar det om 61 miljoner euro som främst ska gå till att öka sysselsättningen och stärka den regionala konkurrenskraften. Då EU-stödet kräver motfinansiering från andra offentliga och privata källor ger programmet upphov till satsningar på sammanlagt över en miljard kronor.

Bland de insatser som fått tiotals miljoner kronor i stöd från det nuvarande programmet finns Lund Life Science Incubator, Media Evolution samt Tita, som syftar till att lyfta fram affärsmöjligheter med Max IV och ESS. Under kommande period får programmet en något grönare nyans, uppger David Lindén, enhetschef för affärsutveckling på Region Skånes näringslivsenhet.

David Linden— Man trycker mer på miljöfrågan och har bland annat infört ett insatsområde för koldioxidsnål ekonomi, säger han till Rapidus. 

Medan EU redan spikat ramvillkoren har Region Skåne och Region Blekinge i uppgift att arbeta fram en plan för hur guldregnet ska fördelas mer exakt på olika insatsområden. I förslaget, som nyligen skickats till regeringskansliet, vill regionpolitikerna lägga 28 procent av pengarna på inkubatorer och annan innovationsinfrastruktur som främjar entreprenörskap i regionen medan 13 procent läggs på insatser för energiomställning och energieffektiviseringar i privat och offentlig sektor. På önskelistan finns även 10 procent till bredbandsutbyggnad.

Största enskilda posten är dock 20 procent, motsvarande runt 114 miljoner kronor, till riskkapitalinsatser. Det kan jämföras med de 90 miljoner kronor som sköts in i Sydsvensk Entreprenörfond under nuvarande programperiod.

David Lindén betonar att det ännu återstår förhandlingar med såväl näringsdepartementet som EU-kommissionen innan de exakta summorna och procentsatserna i programmet spikas.

— Sist blev det inga större ändringar från vårt förslag. Men det betyder inte att det inte kan bli det denna gång, säger han.

61 miljoner euro är något lägre än de 70,7 miljoner euro som fanns i potten för nuvarande programperiod 2007-2013. I gengäld kan regionen vara med och slåss om 142 miljoner euro som sätts i en nationell pott för rikstäckande insatser.

Erik Olausson

Nästa sommar öppnas locket till närmare 540 miljoner kronor i EU:s nästa strukturfondsprogram för södra Sverige. Över 110 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.