fredag 10 maj 2024

inloggad som

Halv miljard att fördela — hit går EU:s regionpott…

Nästa sommar öppnas locket till närmare 540 miljoner kronor i EU:s nästa strukturfondsprogram för södra Sverige. Över 110 miljoner kronor kommer gå till en efterträdare åt Sydsvensk Entreprenörfond och ytterligare 230 miljoner till andra innovationsfrämjande åtgärder — om Region Skåne och Region Blekinge får som de vill.

Totalt ser de åtta regionala strukturfondsprogrammen i Sverige ut att få dela på 803 miljoner euro för perioden 2014-2020. För Skåne-Blekinges del handlar det om 61 miljoner euro som främst ska gå till att öka sysselsättningen och stärka den regionala konkurrenskraften. Då EU-stödet kräver motfinansiering från andra offentliga och privata källor ger programmet upphov till satsningar på sammanlagt över en miljard kronor.

Bland de insatser som fått tiotals miljoner kronor i stöd från det nuvarande programmet finns Lund Life Science Incubator, Media Evolution samt Tita, som syftar till att lyfta fram affärsmöjligheter med Max IV och ESS. Under kommande period får programmet en något grönare nyans, uppger David Lindén, enhetschef för affärsutveckling på Region Skånes näringslivsenhet.

David Linden— Man trycker mer på miljöfrågan och har bland annat infört ett insatsområde för koldioxidsnål ekonomi, säger han till Rapidus. 

Medan EU redan spikat ramvillkoren har Region Skåne och Region Blekinge i uppgift att arbeta fram en plan för hur guldregnet ska fördelas mer exakt på olika insatsområden. I förslaget, som nyligen skickats till regeringskansliet, vill regionpolitikerna lägga 28 procent av pengarna på inkubatorer och annan innovationsinfrastruktur som främjar entreprenörskap i regionen medan 13 procent läggs på insatser för energiomställning och energieffektiviseringar i privat och offentlig sektor. På önskelistan finns även 10 procent till bredbandsutbyggnad.

Största enskilda posten är dock 20 procent, motsvarande runt 114 miljoner kronor, till riskkapitalinsatser. Det kan jämföras med de 90 miljoner kronor som sköts in i Sydsvensk Entreprenörfond under nuvarande programperiod.

David Lindén betonar att det ännu återstår förhandlingar med såväl näringsdepartementet som EU-kommissionen innan de exakta summorna och procentsatserna i programmet spikas.

— Sist blev det inga större ändringar från vårt förslag. Men det betyder inte att det inte kan bli det denna gång, säger han.

61 miljoner euro är något lägre än de 70,7 miljoner euro som fanns i potten för nuvarande programperiod 2007-2013. I gengäld kan regionen vara med och slåss om 142 miljoner euro som sätts i en nationell pott för rikstäckande insatser.

Erik Olausson

Nästa sommar öppnas locket till närmare 540 miljoner kronor i EU:s nästa strukturfondsprogram för södra Sverige. Över 110 miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen