lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Miljonsmäll för Euris efter skrotade skolplaner

|  , , ,
|  

2011 sålde Aktietorgslistade Euris en tomt till dotterbolaget Science House för 4,5 miljoner kronor med målet att bygga en friskola i Lund med naturvetenskaplig inriktning. Nu avvecklas dotterbolaget och tomten säljs istället till kommunen — för halva summan.

Planerna på den nya friskolan väckte viss uppståndelse 2011 men gick i stå efter att en emission på 8,5 miljoner kronor inte blivit fulltecknad. Värderingen av tomten på Brunnhögsområdet blev ifrågasatt eftersom Euris självt köpt den för knappt 1,4 miljoner kronor 2007. Till Sydsvenskan förklarade vd Dario Kriz den stora värdeökningen med att tomten, en tidigare bensinmack, sanerats för 650.000 kronor samt att bygget av Max IV och ESS gjort området mer attraktivt.

Nu säljs dock tomten till Lunds kommun för 2,55 miljoner kronor. Efter att lånen betalats tillbaka stärker det Euris kassa med 1,35 miljoner kronor. Samtidigt tvingas bolaget skriva av 2,4 miljoner kronor i fodringar och aktievärde då dotterbolaget avvecklas.

Rapidus har utan framgång försökt nå Dario Kriz för en kommentar. I kallelsen till den extra bolagsstämman där försäljningen ska klubbas skriver bolaget att försäljningen till Lunds kommun är ”det enda och bästa alternativet”. Pengarna ska gå till att säkra Euris fortlevnad under 2014 utan att bolaget behöver ta till fler nyemissioner.

Utöver Euris extra bolagsstämma ska affären även godkännas av Lunds kommuns tekniska nämnd. Enligt gällande översiktsplan ska marken bebyggas med en större gatukorsning.

Erik Olausson

2011 sålde Aktietorgslistade Euris en tomt till dotterbolaget Science House för 4,5 miljoner kronor med målet att bygga en friskola […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.