tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Miljonsmäll för Euris efter skrotade skolplaner

|  , , ,
|  

2011 sålde Aktietorgslistade Euris en tomt till dotterbolaget Science House för 4,5 miljoner kronor med målet att bygga en friskola i Lund med naturvetenskaplig inriktning. Nu avvecklas dotterbolaget och tomten säljs istället till kommunen — för halva summan.

Planerna på den nya friskolan väckte viss uppståndelse 2011 men gick i stå efter att en emission på 8,5 miljoner kronor inte blivit fulltecknad. Värderingen av tomten på Brunnhögsområdet blev ifrågasatt eftersom Euris självt köpt den för knappt 1,4 miljoner kronor 2007. Till Sydsvenskan förklarade vd Dario Kriz den stora värdeökningen med att tomten, en tidigare bensinmack, sanerats för 650.000 kronor samt att bygget av Max IV och ESS gjort området mer attraktivt.

Nu säljs dock tomten till Lunds kommun för 2,55 miljoner kronor. Efter att lånen betalats tillbaka stärker det Euris kassa med 1,35 miljoner kronor. Samtidigt tvingas bolaget skriva av 2,4 miljoner kronor i fodringar och aktievärde då dotterbolaget avvecklas.

Rapidus har utan framgång försökt nå Dario Kriz för en kommentar. I kallelsen till den extra bolagsstämman där försäljningen ska klubbas skriver bolaget att försäljningen till Lunds kommun är ”det enda och bästa alternativet”. Pengarna ska gå till att säkra Euris fortlevnad under 2014 utan att bolaget behöver ta till fler nyemissioner.

Utöver Euris extra bolagsstämma ska affären även godkännas av Lunds kommuns tekniska nämnd. Enligt gällande översiktsplan ska marken bebyggas med en större gatukorsning.

Erik Olausson

2011 sålde Aktietorgslistade Euris en tomt till dotterbolaget Science House för 4,5 miljoner kronor med målet att bygga en friskola […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.