söndag 24 november 2024

inloggad som

Smarta vardagsprylar får ARM att växla upp i Lund

|  , , ,
|  

Sedan brittiska hårdvarujätten ARM etablerade sig i Lund 2008 har verksamheten växt från knappt 20 till 70 anställda. Till våren flyttar utvecklingsavdelningen in till nya lokaler i Ideonområdet, med plats för 120 personer.

ARM utvecklar strömsnåla processorer och köpte 2008 Lundabaserade Logipard, då en avdelning inom Anoto. I dag arbetar hälften av personalen i Lund med utveckling av grafikprocessorer och hälften med videoprocessorer. I början av sommaren lanserades V500, en processor för video i Ultra HD strömsnål nog för att kunna användas i mobiltelefoner, där Lundakontoret ansvarat för utvecklingen.

— Vi har ett antal jobbannonsera ute och kommer nog vara 90 inom ett år. Vi har fler idéer på vad man kan göra än vi har folk som kan göra det, säger Lundachefen Olof Dellien.

Av ARM:s drygt 2.500 anställda arbetar ett antal hundra inom utvecklingen av grafik- och videoprocessorer. Under 2012 tillverkade bolag som Samsung runt nio miljarder processorer på licens från ARM, enligt bolagets egna siffror. Koncernen, som är noterad på Londonbörsen, ökade omsättningen med 26 procent första halvåret i år till 342 miljoner pund.

I början av september lanserade Samsung sitt smarta armbandsur Smartwatch, som kan både ringa, fotografera och använda appar via en tryckkänslig display. Satsningen är ett tydligt tecken på en trend som Olof Dellien menar kommer ge ännu mer att göra för utvecklingsavdelningen i Lund.

— Många prylar i dag kan en himla massa, och det kräver mer avancerade användargränssnitt. Därför är det mer och mer prylar vars displayer liknar mobiltelefoner, där du kan dra med fingret för att scrolla och så vidare. Om 5-10 år tror jag det kommer finnas diskmaskiner med grafikprocessorer som vi utvecklat, säger han.

Erik Olausson

Sedan brittiska hårdvarujätten ARM etablerade sig i Lund 2008 har verksamheten växt från knappt 20 till 70 anställda. Till våren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.