tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Smarta vardagsprylar får ARM att växla upp i Lund

|  , , ,
|  

Sedan brittiska hårdvarujätten ARM etablerade sig i Lund 2008 har verksamheten växt från knappt 20 till 70 anställda. Till våren flyttar utvecklingsavdelningen in till nya lokaler i Ideonområdet, med plats för 120 personer.

ARM utvecklar strömsnåla processorer och köpte 2008 Lundabaserade Logipard, då en avdelning inom Anoto. I dag arbetar hälften av personalen i Lund med utveckling av grafikprocessorer och hälften med videoprocessorer. I början av sommaren lanserades V500, en processor för video i Ultra HD strömsnål nog för att kunna användas i mobiltelefoner, där Lundakontoret ansvarat för utvecklingen.

— Vi har ett antal jobbannonsera ute och kommer nog vara 90 inom ett år. Vi har fler idéer på vad man kan göra än vi har folk som kan göra det, säger Lundachefen Olof Dellien.

Av ARM:s drygt 2.500 anställda arbetar ett antal hundra inom utvecklingen av grafik- och videoprocessorer. Under 2012 tillverkade bolag som Samsung runt nio miljarder processorer på licens från ARM, enligt bolagets egna siffror. Koncernen, som är noterad på Londonbörsen, ökade omsättningen med 26 procent första halvåret i år till 342 miljoner pund.

I början av september lanserade Samsung sitt smarta armbandsur Smartwatch, som kan både ringa, fotografera och använda appar via en tryckkänslig display. Satsningen är ett tydligt tecken på en trend som Olof Dellien menar kommer ge ännu mer att göra för utvecklingsavdelningen i Lund.

— Många prylar i dag kan en himla massa, och det kräver mer avancerade användargränssnitt. Därför är det mer och mer prylar vars displayer liknar mobiltelefoner, där du kan dra med fingret för att scrolla och så vidare. Om 5-10 år tror jag det kommer finnas diskmaskiner med grafikprocessorer som vi utvecklat, säger han.

Erik Olausson

Sedan brittiska hårdvarujätten ARM etablerade sig i Lund 2008 har verksamheten växt från knappt 20 till 70 anställda. Till våren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.