lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundaforskare startar centrum för medicinteknik

Forskare i Lund håller på att skapa en centrumbildning för medicintekniska innovationer. Än så länge samlar gruppen mestadels personer från akademin, men även företag kommer att vara representerade.

Första målet är att medverka i en nationell ansökan som kan ge runt 100 miljoner kronor till området medicinteknik att fördela på fem-tio år från Vinnovas så kallade SIO-program, uppger initiativtagaren Tomas Jansson, avdelningschef för medicinsk teknik vid Lunds universitet.

I den grupp som just nu drar upp riktlinjerna för centrumbildningen, som ska samla ett brett spektrum av aktörer, ingår bland andra Medicon Village. Gruppen tar avstamp i universitetets vision att ha forskning i världsklass. Dessutom tas inspiration från den internationella trenden att forskning blir allt mer behovsdriven och oftare sker över disciplingränser.

— Vi undrade hur vi ska kunna bli världsledande, och insåg att det krävs att aktivt och systematiskt ta reda på vilka behov som finns inom det medicintekniska området och se hur våra kompetenser matchar dessa behov, säger Tomas Jansson.

Bland företagen som skulle kunna vara aktuella för samverkan finns medicintekniska bolag som Gambro, men även de mer ovanliga inom området, som nätverksvideobolaget Axis.

— Medicintekniken ser annorlunda ut idag. Tidigare handlade det förenklat sett om en apparat med en sladd, men nu ingår sådant som olika mjukvarulösningar och biologiska material, säger Tomas Jansson.

Hur centrumbildningen ska drivas är inte avgjort. Motsvarande centrumbildningar i andra universitetsstäder har valt olika lösningar. I Umeå har grundarna bildat ett holdingbolag som äger idéerna, och i Stockholm fungerar centrumbildningen främst som ett akademiskt samarbete mellan de två lärosätena Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Elisabet Ottosson

Forskare i Lund håller på att skapa en centrumbildning för medicintekniska innovationer. Än så länge samlar gruppen mestadels personer från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.