söndag 19 maj 2024

inloggad som

Lundaforskare startar centrum för medicinteknik

Forskare i Lund håller på att skapa en centrumbildning för medicintekniska innovationer. Än så länge samlar gruppen mestadels personer från akademin, men även företag kommer att vara representerade.

Första målet är att medverka i en nationell ansökan som kan ge runt 100 miljoner kronor till området medicinteknik att fördela på fem-tio år från Vinnovas så kallade SIO-program, uppger initiativtagaren Tomas Jansson, avdelningschef för medicinsk teknik vid Lunds universitet.

I den grupp som just nu drar upp riktlinjerna för centrumbildningen, som ska samla ett brett spektrum av aktörer, ingår bland andra Medicon Village. Gruppen tar avstamp i universitetets vision att ha forskning i världsklass. Dessutom tas inspiration från den internationella trenden att forskning blir allt mer behovsdriven och oftare sker över disciplingränser.

— Vi undrade hur vi ska kunna bli världsledande, och insåg att det krävs att aktivt och systematiskt ta reda på vilka behov som finns inom det medicintekniska området och se hur våra kompetenser matchar dessa behov, säger Tomas Jansson.

Bland företagen som skulle kunna vara aktuella för samverkan finns medicintekniska bolag som Gambro, men även de mer ovanliga inom området, som nätverksvideobolaget Axis.

— Medicintekniken ser annorlunda ut idag. Tidigare handlade det förenklat sett om en apparat med en sladd, men nu ingår sådant som olika mjukvarulösningar och biologiska material, säger Tomas Jansson.

Hur centrumbildningen ska drivas är inte avgjort. Motsvarande centrumbildningar i andra universitetsstäder har valt olika lösningar. I Umeå har grundarna bildat ett holdingbolag som äger idéerna, och i Stockholm fungerar centrumbildningen främst som ett akademiskt samarbete mellan de två lärosätena Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Elisabet Ottosson

Forskare i Lund håller på att skapa en centrumbildning för medicintekniska innovationer. Än så länge samlar gruppen mestadels personer från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]