söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Karl-Axel Granlund går in i BIMobject — som siktar på First North

Mjukvarubolaget BIMobject på Media Evolution City i Malmö tar in 4,5 miljoner kronor från privata investerare. Bland de nya ägarna syns finansmannen Karl-Axel Granlund och Sven Holmgren från industrikonglomeratet Volito. Den senare blir ny styrelseordförande med ambitionen att sätta bolaget på börsen vid årsskiftet.

BIMobject utvecklar en portaltjänst som samlar komplett digital produktinformation från tillverkare av byggmaterial och möbler. Målsättningen är att bli det standardbibliotek, primärt på den europeiska marknaden, som byggbolag och arkitekter använder när de hämtar digital information om produkter och plockar ner dem till sina ritprogram.

I fredags beslutade bolaget om en kapitalresning där affärsänglar går in med 4,5 miljoner kronor. I samband med den blir också Volitos tidigare koncernchef Sven Holmgren styrelseordförande i BIMobject.

sven holmgren— Inom Volito har jag jobbat en hel del med uppstartsbolag och det här är ett av de absolut mest intressanta projekt jag har sett. Det är väldigt spännande och bolaget har stor potential att lyckas, säger Sven Holmgren till Rapidus.

Tekniken har börjat intressera skånska byggjätten Peab, där Volito är delägare. Bland BIMobjects användare finns också flera andra stora byggbolag som NCC och Ratosägda Hent i Norge.

Sven Holmgren för fram just kontakten med stora aktörer som ett motiv till börsnoteringen på First North, planerad till strax efter årsskiftet.

— Det är bland annat en trovärdighetsfråga. Den närmaste månaden ska vi träffa flera riskkapitalbolag i New York och jag tror att vi egentligen skulle kunna finansiera oss utanför börsen de närmaste två åren. Men genom den planerade börsintroduktionen signalerar vi att vi är seriösa och att vi vill växa, säger Sven Holmgren.

Förutom Sven Holmgren tar också Johannes Reischböck och Phillippe Butty plats i styrelsen, både med lång erfarenhet från CAD-industrin, som är centrerad kring datorbaserad modellering och design.

BIMobject sysselsätter i dagsläget 21 anställda varav merparten finns vid huvudkontoret i Malmö. Det närmaste året ska personalstyrkan ökas med ett tiotal personer. Senaste räkenskapsåret, som slutade i april, låg omsättningen på runt två miljoner kronor. Vd Stefan Larsson vill inte uppge vad den landar på innevarande år men säger att det rör sig om en betydligt ökad försäljning.

Joel Lyth

Mjukvarubolaget BIMobject på Media Evolution City i Malmö tar in 4,5 miljoner kronor från privata investerare. Bland de nya ägarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.