tisdag 16 april 2024

inloggad som

Karl-Axel Granlund går in i BIMobject — som siktar på First North

Mjukvarubolaget BIMobject på Media Evolution City i Malmö tar in 4,5 miljoner kronor från privata investerare. Bland de nya ägarna syns finansmannen Karl-Axel Granlund och Sven Holmgren från industrikonglomeratet Volito. Den senare blir ny styrelseordförande med ambitionen att sätta bolaget på börsen vid årsskiftet.

BIMobject utvecklar en portaltjänst som samlar komplett digital produktinformation från tillverkare av byggmaterial och möbler. Målsättningen är att bli det standardbibliotek, primärt på den europeiska marknaden, som byggbolag och arkitekter använder när de hämtar digital information om produkter och plockar ner dem till sina ritprogram.

I fredags beslutade bolaget om en kapitalresning där affärsänglar går in med 4,5 miljoner kronor. I samband med den blir också Volitos tidigare koncernchef Sven Holmgren styrelseordförande i BIMobject.

sven holmgren— Inom Volito har jag jobbat en hel del med uppstartsbolag och det här är ett av de absolut mest intressanta projekt jag har sett. Det är väldigt spännande och bolaget har stor potential att lyckas, säger Sven Holmgren till Rapidus.

Tekniken har börjat intressera skånska byggjätten Peab, där Volito är delägare. Bland BIMobjects användare finns också flera andra stora byggbolag som NCC och Ratosägda Hent i Norge.

Sven Holmgren för fram just kontakten med stora aktörer som ett motiv till börsnoteringen på First North, planerad till strax efter årsskiftet.

— Det är bland annat en trovärdighetsfråga. Den närmaste månaden ska vi träffa flera riskkapitalbolag i New York och jag tror att vi egentligen skulle kunna finansiera oss utanför börsen de närmaste två åren. Men genom den planerade börsintroduktionen signalerar vi att vi är seriösa och att vi vill växa, säger Sven Holmgren.

Förutom Sven Holmgren tar också Johannes Reischböck och Phillippe Butty plats i styrelsen, både med lång erfarenhet från CAD-industrin, som är centrerad kring datorbaserad modellering och design.

BIMobject sysselsätter i dagsläget 21 anställda varav merparten finns vid huvudkontoret i Malmö. Det närmaste året ska personalstyrkan ökas med ett tiotal personer. Senaste räkenskapsåret, som slutade i april, låg omsättningen på runt två miljoner kronor. Vd Stefan Larsson vill inte uppge vad den landar på innevarande år men säger att det rör sig om en betydligt ökad försäljning.

Joel Lyth

Mjukvarubolaget BIMobject på Media Evolution City i Malmö tar in 4,5 miljoner kronor från privata investerare. Bland de nya ägarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.