torsdag 21 november 2024

inloggad som

Efter Microsofts förvärv — business as usual för Nokia i Lund

|  , ,
|  ,

Microsofts köp av Nokia har skapat viss turbulens bland världens mobiltillverkare. Men i Lund fortsätter arbetet — och nyrekryteringarna — som tidigare, uppger utvecklingsavdelningens chef Sami Niemi när han i dag för första gången kommenterar miljardaffären och framtiden under Microsofts vingar.

Med köpet tar Microsoft över Nokias utveckling och produktion av mobiltelefoner. 32.000 anställda följer med i köpet, däribland de 75 som jobbar i Lund. 2012 köpte Nokia Ideonbolaget Scalado och verksamheten fungerar i dag som mobiljättens center för mjukvaruutveckling kring bildhantering. Lundakontoret har bland annat varit djupt involverat i mjukvaran Nokia Smart Camera och Nokia Pro Camera, som följer med de senaste mobilerna i Lumia-serien. Det handlar bland annat om funktioner som gör att användaren kan finjustera avtrycksögonblicket för olika delar av bilden eller ha olika skärpa för rörliga och stillastående objekt.

— Det är skönt att vi hunnit släppa ett antal modeller innan det här uppköpet, att vi hunnit visa vad vi går för, säger Sami Niemi, ansvarig för bildmjukvara i Nokia och chef för Lundakontoret.

Microsofts uppköp formaliseras under första kvartalet nästa år, till dess kommer inga förändringar att ske i Lund, uppger Sami Niemi. Nokias vd Stephan Elop följer med i affären och blir Microsofts chef för verksamheten, i övrigt förblir ledningsstrukturen intakt. Och den kontinuerliga rekryteringen i Lund fortsätter som tidigare. För sin del är Sami Niemi inte orolig för att den skånska verksamheten ska anses överflödig i Microsofts planer.

— I generella termer är bildhanteringen ett av de viktigaste köpargumenten i branschen. Design, bildhantering och varumärke är de tre viktigaste parametrarna både när det gäller att behålla och skaffa nya mobilkunder, säger han till Rapidus.

Scalado var nischat mot mjukvara för mobiltelefoner med dess begränsade minnes- och processorkapacitet. Hur applicerbar är tekniken ni utvecklar i Lund på datorer och läsplattor?

— Datorerna och mobilerna håller på att bli mer lika varandra. En PC du köpte för några år sedan är inte ens lika snabb som en avancerad mobiltelefon är i dag.

Erik Olausson

Microsofts köp av Nokia har skapat viss turbulens bland världens mobiltillverkare. Men i Lund fortsätter arbetet — och nyrekryteringarna — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.