fredag 17 maj 2024

inloggad som

Efter Microsofts förvärv — business as usual för Nokia i Lund

|  , ,
|  ,

Microsofts köp av Nokia har skapat viss turbulens bland världens mobiltillverkare. Men i Lund fortsätter arbetet — och nyrekryteringarna — som tidigare, uppger utvecklingsavdelningens chef Sami Niemi när han i dag för första gången kommenterar miljardaffären och framtiden under Microsofts vingar.

Med köpet tar Microsoft över Nokias utveckling och produktion av mobiltelefoner. 32.000 anställda följer med i köpet, däribland de 75 som jobbar i Lund. 2012 köpte Nokia Ideonbolaget Scalado och verksamheten fungerar i dag som mobiljättens center för mjukvaruutveckling kring bildhantering. Lundakontoret har bland annat varit djupt involverat i mjukvaran Nokia Smart Camera och Nokia Pro Camera, som följer med de senaste mobilerna i Lumia-serien. Det handlar bland annat om funktioner som gör att användaren kan finjustera avtrycksögonblicket för olika delar av bilden eller ha olika skärpa för rörliga och stillastående objekt.

— Det är skönt att vi hunnit släppa ett antal modeller innan det här uppköpet, att vi hunnit visa vad vi går för, säger Sami Niemi, ansvarig för bildmjukvara i Nokia och chef för Lundakontoret.

Microsofts uppköp formaliseras under första kvartalet nästa år, till dess kommer inga förändringar att ske i Lund, uppger Sami Niemi. Nokias vd Stephan Elop följer med i affären och blir Microsofts chef för verksamheten, i övrigt förblir ledningsstrukturen intakt. Och den kontinuerliga rekryteringen i Lund fortsätter som tidigare. För sin del är Sami Niemi inte orolig för att den skånska verksamheten ska anses överflödig i Microsofts planer.

— I generella termer är bildhanteringen ett av de viktigaste köpargumenten i branschen. Design, bildhantering och varumärke är de tre viktigaste parametrarna både när det gäller att behålla och skaffa nya mobilkunder, säger han till Rapidus.

Scalado var nischat mot mjukvara för mobiltelefoner med dess begränsade minnes- och processorkapacitet. Hur applicerbar är tekniken ni utvecklar i Lund på datorer och läsplattor?

— Datorerna och mobilerna håller på att bli mer lika varandra. En PC du köpte för några år sedan är inte ens lika snabb som en avancerad mobiltelefon är i dag.

Erik Olausson

Microsofts köp av Nokia har skapat viss turbulens bland världens mobiltillverkare. Men i Lund fortsätter arbetet — och nyrekryteringarna — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]