onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”En intressant plan B för entreprenörerna”

Köpet av AlgoTrim är bara det senaste i en lång rad när teknikjättarna dammsuger omvärlden på spännande små innovationsbolag — en strategi som Apple dragit till sin spets. De bedömare Rapidus talat med räknar samtliga med att vi får se fler av regionens bolag uppsnappade på liknande sätt.

Bara i år har Apple förvärvat sex mindre uppstartsbolag, enligt amerikanska medier. Generellt är målet att infoga tekniken i sin egen, menar Björn H Lindbäck, strategirådgivare åt bland andra QlikTech och Scalado, som köptes upp av Nokia förra året.

bjorn h lindback port— Inte ens storbolag som Apple kan göra allt själva eller utveckla all den teknik de behöver. Då är det billigare att köpa upp små innovationsbolag som har det. Förvärven sker med kirurgisk precision där man ofta har punktmarkerat innovationsbolaget en längre tid innan man tar kontakt. Detta är en strategi som Apple blivit extremt skickliga på men det görs även av exempelvis Intel och QlikTech, säger han.

För regionen är uppköpet av AlgoTrim framförallt en fjäder i hatten och kommer knappast generera några arbetstillfällen, menar Björn H Linbäck. I gengäld kan det ge andra entreprenörer råg i ryggen.

— Att bli uppköpt av ett stort företag är en intressant plan B om man inte lyckas nå full potential på egen hand. Se på Scalado, de lyckades aldrig nå landvinningar i sådan skala man hoppats på. Nu tas den potentialen tillvara av Nokia, säger Björn H Lindbäck.

För sin del ser Malmö stads näringslivschef Pehr Andersson nästan bara positiva aspekter av uppköpet.

Pehr Andersson— Dels får internationella storföretag upp ögonen för vilka fina entreprenörsdrivna, innovativa företag vi har i regionen. Dels kan de som driver de här bolagen få utväxling på sitt engagemang och återinvestera pengarna, säger han och får medhåll från Region Skånes näringslivschef Bodil Rosvall Jönsson.

Bodil Rosvall— Även om bolagen blir uppköpta av internationella storbolag så har det visat sig att många av grundarna kommer tillbaka och bygger nya bolag i nya konstellationer. Det inspirerar andra att göra samma resa, säger hon.

Alla tre räknar med fler uppköp i framtiden.

— Det sker många sådana här affärer som vi inte hör talas om, där småbolag på kanske bara 1-2 anställda och något patent köps upp. Och att det kommer öka i omfattning framöver är jag helt övertygad om, säger Björn H Lindbäck.

marten obrinkMårten Öbrink är vd för Minc, som nu fostrat två bolag uppköpta av Apple.

— Det stärker vår position, vår attraktionskraft ökar. En sådan här affär hjälper fram fler unga bolag som sen kanske köps upp. Sedan är det synd att tystnadsklausulerna i avtalen delvis vingklipper PR-värdet i det hela, säger han.

Erik Olausson

Köpet av AlgoTrim är bara det senaste i en lång rad när teknikjättarna dammsuger omvärlden på spännande små innovationsbolag — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Nya spelutvecklare i hamn

    Nu är det klart vilka spelutvecklingsföretag som kommer att delta i Haven, startprogrammet som körs av Game Habitat och Minc.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.