fredag 3 maj 2024

inloggad som

”En intressant plan B för entreprenörerna”

Köpet av AlgoTrim är bara det senaste i en lång rad när teknikjättarna dammsuger omvärlden på spännande små innovationsbolag — en strategi som Apple dragit till sin spets. De bedömare Rapidus talat med räknar samtliga med att vi får se fler av regionens bolag uppsnappade på liknande sätt.

Bara i år har Apple förvärvat sex mindre uppstartsbolag, enligt amerikanska medier. Generellt är målet att infoga tekniken i sin egen, menar Björn H Lindbäck, strategirådgivare åt bland andra QlikTech och Scalado, som köptes upp av Nokia förra året.

bjorn h lindback port— Inte ens storbolag som Apple kan göra allt själva eller utveckla all den teknik de behöver. Då är det billigare att köpa upp små innovationsbolag som har det. Förvärven sker med kirurgisk precision där man ofta har punktmarkerat innovationsbolaget en längre tid innan man tar kontakt. Detta är en strategi som Apple blivit extremt skickliga på men det görs även av exempelvis Intel och QlikTech, säger han.

För regionen är uppköpet av AlgoTrim framförallt en fjäder i hatten och kommer knappast generera några arbetstillfällen, menar Björn H Linbäck. I gengäld kan det ge andra entreprenörer råg i ryggen.

— Att bli uppköpt av ett stort företag är en intressant plan B om man inte lyckas nå full potential på egen hand. Se på Scalado, de lyckades aldrig nå landvinningar i sådan skala man hoppats på. Nu tas den potentialen tillvara av Nokia, säger Björn H Lindbäck.

För sin del ser Malmö stads näringslivschef Pehr Andersson nästan bara positiva aspekter av uppköpet.

Pehr Andersson— Dels får internationella storföretag upp ögonen för vilka fina entreprenörsdrivna, innovativa företag vi har i regionen. Dels kan de som driver de här bolagen få utväxling på sitt engagemang och återinvestera pengarna, säger han och får medhåll från Region Skånes näringslivschef Bodil Rosvall Jönsson.

Bodil Rosvall— Även om bolagen blir uppköpta av internationella storbolag så har det visat sig att många av grundarna kommer tillbaka och bygger nya bolag i nya konstellationer. Det inspirerar andra att göra samma resa, säger hon.

Alla tre räknar med fler uppköp i framtiden.

— Det sker många sådana här affärer som vi inte hör talas om, där småbolag på kanske bara 1-2 anställda och något patent köps upp. Och att det kommer öka i omfattning framöver är jag helt övertygad om, säger Björn H Lindbäck.

marten obrinkMårten Öbrink är vd för Minc, som nu fostrat två bolag uppköpta av Apple.

— Det stärker vår position, vår attraktionskraft ökar. En sådan här affär hjälper fram fler unga bolag som sen kanske köps upp. Sedan är det synd att tystnadsklausulerna i avtalen delvis vingklipper PR-värdet i det hela, säger han.

Erik Olausson

Köpet av AlgoTrim är bara det senaste i en lång rad när teknikjättarna dammsuger omvärlden på spännande små innovationsbolag — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.