fredag 20 september 2024

inloggad som

Roskildefestivalen investerar i dansk mobilteknik

|  ,
|  

Årets Roskildefestival betyder affärer för batteriteknikbolaget Getvolt från Köpenhamn som tar fram laddningslösningar för mobiltelefoner på campingplatser. Med tre miljoner i startkapital har verksamheten på kort tid växt till att sysselsätta 15 anställda.

Förutom affärsänglar har även Roskildefestivalen satsat 600.000 danska kronor i Getvolt, som totalt har tagit in tre miljoner danska kronor genom en kombination av riskkapital och lån.

Affärsidén är enkel: antalet smartphones växer och det gör också behovet att ladda dem på festivaler som den i Roskilde där det inte finns någon stickkontakt runt hörnet. Det behovet täcker Gevolt, som startade som ett projekt på Danmarks Tekniske Universitet.

Grundartrion har satt upp ett enkelt system med externa batterier som festivalbesökarna hämtar ut för en mindre summa. Batteriet kan sedan bytas ut under festivalens gång när det har laddats ur.

— De senaste åren skulle vi bevisa att konceptet fungerar. Nu ska vi bevisa att affärsmodellen också håller, säger medgrundaren Trygve Aabye Dam.

Åtskilliga festivaler i Danmark och utlandet har efterfrågat Gevolts produkter. Firman var precis på Jelling-festivalen och tekniken ska användas på Folkemødet på Bornholm, Hultsfredsfestivalen och Bråvalla festival i Norrköping. Därtill ska festivaler i Schweiz och England samt Ghana använda systemet.

— Vi ska säkert ut och ta in mer kapital för vi växer väldigt snabbt nu, Trygve Aabye Dam.

I fjol hade bolaget en campingvagn på Roskildefestivalen. I år ska tre containrar sättas upp på campingområdet som tar emot 100.000 deltagare och personal.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Årets Roskildefestival betyder affärer för batteriteknikbolaget Getvolt från Köpenhamn som tar fram laddningslösningar för mobiltelefoner på campingplatser. Med tre miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.