söndag 25 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Triomed närmar sig kliniska studier

KappAhl-profilen Paul Frankenius mångmiljonsatsning i Triomed har satt fart på utveckling i Ideonbolaget. Om ett år inleds kliniska studier på fyra europeiska sjukhus av det portabla dialyssystemet. Vid slutet av 2014 ska produkten sättas på marknaden.

Tillsammans med Sydsvensk Entreprenörfond har Paul Frankenius förbundit sig att satsa totalt 30 miljoner kronor i Triomed. Av dessa har tolv miljoner redan gått in i verksamheten, som det senaste året växt med fem anställda till att sysselsätta elva personer.

Triomed illustrationI dag används två olika dialysbehandlingar vid njursvikt; hemodialys och peritonealdialys. Vid den senare varianten sköter patienten dialysen själv i hemmet och det är där Triomeds system kommer till användning. Med dagens teknik måste patienten regelbundet byta ut dialysvätskan som förs in i bukhålan där blodreningen sker. Med Triomeds system tvättas istället dialysvätskan från slaggprodukter och salter med ett portabelt reningssystem. I dagsläget står peritonealdialys för runt 20 procent av dialyserna i Sverige.

Senaste året har Triomeds fokus legat på att utveckla den mekanik som krävs för att patienten ska kunna bära dialyssystemet i en väst. Parallellt arbetar personalen med att effektivisera dialysfunktionen.

— Vi har följt tidsplanen och planerar att inleda kliniska studier på sjukhus i Sverige, Storbritannien, Tyskland och Italien under mars 2014 som ska leda till CE-märkning, säger vd Anders Wallenås.

Hur marknadsintroduktionen vid slutet av 2014 ska genomföras är inte beslutat i dagsläget, men Anders Wallenås räknar med att det kommer ske med en större partner. Han bedömer att det då också kommer krävas ett betydande kapitaltillskott. Inkluderat de 30 miljoner kronorna från Sydsvensk Entreprenörfond och Paul Frankenius har Triomed tagit in 45 miljoner kronor sedan starten 2005.

Joel Lyth

KappAhl-profilen Paul Frankenius mångmiljonsatsning i Triomed har satt fart på utveckling i Ideonbolaget. Om ett år inleds kliniska studier på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Starfish – vad hände sedan?

    PODD: Starfish of Sweden har utvecklat en teknologi för madrasser och andra möbler som gör att trycksår kan undvikas. Den […]


  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.