onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Triomed närmar sig kliniska studier

KappAhl-profilen Paul Frankenius mångmiljonsatsning i Triomed har satt fart på utveckling i Ideonbolaget. Om ett år inleds kliniska studier på fyra europeiska sjukhus av det portabla dialyssystemet. Vid slutet av 2014 ska produkten sättas på marknaden.

Tillsammans med Sydsvensk Entreprenörfond har Paul Frankenius förbundit sig att satsa totalt 30 miljoner kronor i Triomed. Av dessa har tolv miljoner redan gått in i verksamheten, som det senaste året växt med fem anställda till att sysselsätta elva personer.

Triomed illustrationI dag används två olika dialysbehandlingar vid njursvikt; hemodialys och peritonealdialys. Vid den senare varianten sköter patienten dialysen själv i hemmet och det är där Triomeds system kommer till användning. Med dagens teknik måste patienten regelbundet byta ut dialysvätskan som förs in i bukhålan där blodreningen sker. Med Triomeds system tvättas istället dialysvätskan från slaggprodukter och salter med ett portabelt reningssystem. I dagsläget står peritonealdialys för runt 20 procent av dialyserna i Sverige.

Senaste året har Triomeds fokus legat på att utveckla den mekanik som krävs för att patienten ska kunna bära dialyssystemet i en väst. Parallellt arbetar personalen med att effektivisera dialysfunktionen.

— Vi har följt tidsplanen och planerar att inleda kliniska studier på sjukhus i Sverige, Storbritannien, Tyskland och Italien under mars 2014 som ska leda till CE-märkning, säger vd Anders Wallenås.

Hur marknadsintroduktionen vid slutet av 2014 ska genomföras är inte beslutat i dagsläget, men Anders Wallenås räknar med att det kommer ske med en större partner. Han bedömer att det då också kommer krävas ett betydande kapitaltillskott. Inkluderat de 30 miljoner kronorna från Sydsvensk Entreprenörfond och Paul Frankenius har Triomed tagit in 45 miljoner kronor sedan starten 2005.

Joel Lyth

KappAhl-profilen Paul Frankenius mångmiljonsatsning i Triomed har satt fart på utveckling i Ideonbolaget. Om ett år inleds kliniska studier på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad