Medicinteknikbolaget BioActive Polymers var bland dem som kammade hem störst bidrag från Vinnovas program Forska&Väx. Lundabolaget får 2,6 miljoner kronor vilka ska gå till att ta deras sprayplåster, som kan förhindra sammanväxningar mellan organ efter operation, genom vidareutveckling och pilotstudier på människa.
Senaste året har BioActive Polymers bland annat ägnat åt att vidareutveckla spraykonceptet och hitta finansiering. Bolaget fick i höstas in 1,5 miljoner kronor vid en nyemission. Ytterligare en emission planeras till senvåren, berättar vd Fredrik Lindblad, tidigare chef för QuickCool.
Det är vid buk- och gynekologisk kirurgi de största problemen med sammanväxningar finns.
— Behovet är enormt, vilket bekräftas av kirurger. Sammanväxningar svarar exempelvis för cirka 70 procent av alla tarmvred i västvärlden, säger Fredrik Lindblad i en intervju med Rapidus.
Idén till sprayplåstret fick fyra professorer vid Lunds universitet i början av 2000-talet: kirurgerna Roland Andersson och Stig Bengmark samt kemisterna Kåre Larsson och Björn Lindman. De har även varit med och grundat andra skånska bolag såsom Probi (Larsson och Bengmark) och Camurus (Larsson och Lindman).
Plåstret, kallat BioBarrier, består av två polypeptider som sprayas på sårytor inne i kroppen innan kirurgen stänger operationsstället. Djurförsök har visat att plåstret stannar kvar hela läkningstiden, men försvinner ur kroppen inom en månad med aminosyror som enda nedbrytningsprodukt. Tekniken är patenterad i Europa, Kina och Japan, och patentansökan är under behandling i Kanada, USA och Indien.
Runt 15 konkurrerande produkter, främst i form av tunna membran, är godkända i Europa och ett fåtal i USA. Dessa är dock inte så bra att de slagit igenom brett hos kirurger utanför USA, enligt Fredrik Lindblad.
Bolaget drivs virtuellt och ägs till 55 procent av grundarna. Resterande ägs av affärsänglar, ledning samt Lundabolaget Colloidal Resource och Lunds universitets innovationsbolag Luis.
Elisabet Ottosson