fredag 18 oktober 2024

inloggad som

ÅF fortsätter expandera efter förvärvet av Epsilon

Köpet av Epsilon stillar inte växande teknikkonsulten ÅF:s aptit. Just nu finns ett 30-tal skånska platsannonser ute och det är bara början, uppger Mats Boström, tidigare vd för Epsilon och ny divisionschef för Technology inom ÅF-koncernen.

Höstens spektakulära miljardaffär blev formellt klar den 1 januari då Epsilon blev en del av börsnoterade ÅF. Organisatoriskt hamnar ungefär 80 procent av Epsilons 1.600 anställda i divisionen Technology, med kunder som Försvarets Materielverk, Scania och Malmöbaserade Thule.

Mats Boström är ny divisionschef, med Epsilons tidigare vice-vd Lars-Johan Alhqvist som divisionens regionchef i södra Sverige. Epsilons finanschef Håkan Tjärnemo följer med som CFO för Technology-divisionen.

Vid årsskiftet hade Epsilon cirka 420 anställda i Skåne, vid huvudkontoret i Malmö och på Medicon Village i Lund. ÅF:s skånska personal har de senaste två åren växt med 130 personer till knappt 500 anställda. Utöver Malmö och Lund finns ÅF etablerat i Kristianstad, Hässleholm och Helsingborg.

Med köpet får ÅF cirka 6.800 anställda, med det uttalade målet att växa till cirka 9.000 fram till 2015. Hur det faller ut i Skåne vill Mats Boström inte specificera.

— Vi får anpassa oss till konjunkturen. Men om ett par år ska vi bli betydligt större, säger han till Rapidus.

2008 startade Epsilon ett externt nätverk av specialistkonsulter, oberoende konsulter, studenter och pensionerade ingenjörer som växt till att omfatta 16.000 personer. Av Epsilons omsättning 2012 på runt två miljarder kronor kom cirka 700 miljoner från nätverksverksamheten, och Mats Boström har tillsammans med Håkan Tjärnemo nu uppdraget att sprida konceptet till resten av ÅF.

Epsilon hade huvudkontoret på Media Evolution City, hundratalet meter från ÅF:s kontor i Västra Hamnen.

— Vi ser givetvis stora fördelar att så snart som möjligt kunna sitta gemensamt, men inget är bestämt än, säger Mats Boström.

Epsilons dåvarande ägare Dan Olofsson fick i affären 1,7 miljarder kronor från ÅF, med en möjlig tilläggsköpeskilling på 1,1 miljarder. Han köpte genom sitt ägarbolag Danir ut Epsilon från börsen 2003 och betalade då drygt 100 miljoner för de 53 procent av Epsilon han inte redan ägde.

Erik Olausson

Köpet av Epsilon stillar inte växande teknikkonsulten ÅF:s aptit. Just nu finns ett 30-tal skånska platsannonser ute och det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.