tisdag 30 april 2024

inloggad som

ÅF fortsätter expandera efter förvärvet av Epsilon

Köpet av Epsilon stillar inte växande teknikkonsulten ÅF:s aptit. Just nu finns ett 30-tal skånska platsannonser ute och det är bara början, uppger Mats Boström, tidigare vd för Epsilon och ny divisionschef för Technology inom ÅF-koncernen.

Höstens spektakulära miljardaffär blev formellt klar den 1 januari då Epsilon blev en del av börsnoterade ÅF. Organisatoriskt hamnar ungefär 80 procent av Epsilons 1.600 anställda i divisionen Technology, med kunder som Försvarets Materielverk, Scania och Malmöbaserade Thule.

Mats Boström är ny divisionschef, med Epsilons tidigare vice-vd Lars-Johan Alhqvist som divisionens regionchef i södra Sverige. Epsilons finanschef Håkan Tjärnemo följer med som CFO för Technology-divisionen.

Vid årsskiftet hade Epsilon cirka 420 anställda i Skåne, vid huvudkontoret i Malmö och på Medicon Village i Lund. ÅF:s skånska personal har de senaste två åren växt med 130 personer till knappt 500 anställda. Utöver Malmö och Lund finns ÅF etablerat i Kristianstad, Hässleholm och Helsingborg.

Med köpet får ÅF cirka 6.800 anställda, med det uttalade målet att växa till cirka 9.000 fram till 2015. Hur det faller ut i Skåne vill Mats Boström inte specificera.

— Vi får anpassa oss till konjunkturen. Men om ett par år ska vi bli betydligt större, säger han till Rapidus.

2008 startade Epsilon ett externt nätverk av specialistkonsulter, oberoende konsulter, studenter och pensionerade ingenjörer som växt till att omfatta 16.000 personer. Av Epsilons omsättning 2012 på runt två miljarder kronor kom cirka 700 miljoner från nätverksverksamheten, och Mats Boström har tillsammans med Håkan Tjärnemo nu uppdraget att sprida konceptet till resten av ÅF.

Epsilon hade huvudkontoret på Media Evolution City, hundratalet meter från ÅF:s kontor i Västra Hamnen.

— Vi ser givetvis stora fördelar att så snart som möjligt kunna sitta gemensamt, men inget är bestämt än, säger Mats Boström.

Epsilons dåvarande ägare Dan Olofsson fick i affären 1,7 miljarder kronor från ÅF, med en möjlig tilläggsköpeskilling på 1,1 miljarder. Han köpte genom sitt ägarbolag Danir ut Epsilon från börsen 2003 och betalade då drygt 100 miljoner för de 53 procent av Epsilon han inte redan ägde.

Erik Olausson

Köpet av Epsilon stillar inte växande teknikkonsulten ÅF:s aptit. Just nu finns ett 30-tal skånska platsannonser ute och det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad