onsdag 24 juli 2024

inloggad som

ÅF fortsätter expandera efter förvärvet av Epsilon

Köpet av Epsilon stillar inte växande teknikkonsulten ÅF:s aptit. Just nu finns ett 30-tal skånska platsannonser ute och det är bara början, uppger Mats Boström, tidigare vd för Epsilon och ny divisionschef för Technology inom ÅF-koncernen.

Höstens spektakulära miljardaffär blev formellt klar den 1 januari då Epsilon blev en del av börsnoterade ÅF. Organisatoriskt hamnar ungefär 80 procent av Epsilons 1.600 anställda i divisionen Technology, med kunder som Försvarets Materielverk, Scania och Malmöbaserade Thule.

Mats Boström är ny divisionschef, med Epsilons tidigare vice-vd Lars-Johan Alhqvist som divisionens regionchef i södra Sverige. Epsilons finanschef Håkan Tjärnemo följer med som CFO för Technology-divisionen.

Vid årsskiftet hade Epsilon cirka 420 anställda i Skåne, vid huvudkontoret i Malmö och på Medicon Village i Lund. ÅF:s skånska personal har de senaste två åren växt med 130 personer till knappt 500 anställda. Utöver Malmö och Lund finns ÅF etablerat i Kristianstad, Hässleholm och Helsingborg.

Med köpet får ÅF cirka 6.800 anställda, med det uttalade målet att växa till cirka 9.000 fram till 2015. Hur det faller ut i Skåne vill Mats Boström inte specificera.

— Vi får anpassa oss till konjunkturen. Men om ett par år ska vi bli betydligt större, säger han till Rapidus.

2008 startade Epsilon ett externt nätverk av specialistkonsulter, oberoende konsulter, studenter och pensionerade ingenjörer som växt till att omfatta 16.000 personer. Av Epsilons omsättning 2012 på runt två miljarder kronor kom cirka 700 miljoner från nätverksverksamheten, och Mats Boström har tillsammans med Håkan Tjärnemo nu uppdraget att sprida konceptet till resten av ÅF.

Epsilon hade huvudkontoret på Media Evolution City, hundratalet meter från ÅF:s kontor i Västra Hamnen.

— Vi ser givetvis stora fördelar att så snart som möjligt kunna sitta gemensamt, men inget är bestämt än, säger Mats Boström.

Epsilons dåvarande ägare Dan Olofsson fick i affären 1,7 miljarder kronor från ÅF, med en möjlig tilläggsköpeskilling på 1,1 miljarder. Han köpte genom sitt ägarbolag Danir ut Epsilon från börsen 2003 och betalade då drygt 100 miljoner för de 53 procent av Epsilon han inte redan ägde.

Erik Olausson

Köpet av Epsilon stillar inte växande teknikkonsulten ÅF:s aptit. Just nu finns ett 30-tal skånska platsannonser ute och det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.