tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kliniska prövningar minskar — men TFS i Lund växer

Raset i kliniska försök har tvingat en rad regionala kontraktsforskningsföretag till neddragningar och konkurs. Men från Lund hårdsatsar Trial Form Support på fas I-studier, där omsättningen i år ser ut att dubblas.

Senaste åren har antalet kliniska prövningar i Europa minskat kraftigt. Bara i Sverige har forskningsförsöken halverats sedan 2004, enligt siffror från branschorganisationen Läkemedelsindustriföreningen. Framförallt är det fas I-studier som minskat, då dessa i allt högre grad ersätts med andra metoder eller förläggs till utomeuropeiska länder.

Det har gett en veritabel slakt bland de mindre kontraktforskningsbolagen som specialiserat sig på tidiga kliniska studier. Sedan 2009 har bland andra danska Phase One Trials och Cyncron gått i konkurs medan svenska A+ Science tvingats skära ner rejält och den globala jätten Quintiles stängt sin fas I-verksamhet i Uppsala.

Under sommaren och hösten likviderades även finska Encoriums dotterbolag i Sverige och Danmark. Andra, som Commitum i Lund, har blivit uppköpta av större konkurrenter.

Samtidigt ökar andelen kliniska försök som läggs ut på kontraktsforskare. I spåren av de regionala konkurrenternas svårigheter har Trial Form Support under året byggt ut sin fas I-verksamhet, som tidigare varit helt koncentrerad till Karolinska institutet, till att inkludera även Lunds universitet, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Rigshospitalet i Oslo och Åbo universitetssjukhus.

Jan_Hellqvist— Globala kontraktsforskningsföretag går riktigt bra, medan de som är för lokala har det jobbigt. Vi försöker kombinera lokal närvaro med möjligheten att göra studier på många platser, säger TFS Nordenchef Jan Hellqvist till Rapidus.

Även verksamheten inom senare studier (fas II-IV) går starkt i år, med en omsättningsökning på 50 procent, uppger Jan Hellqvist. Samtidigt minskar uthyrningen av personal till kliniska försök ute hos kunder, och Jan Hellqvist räknar med att tillväxten totalt sett blir något lägre i år än 2011, då omsättningen i det nordiska dotterbolaget steg med 15 procent till 88 miljoner kronor. Totalt omsatte koncernen 286 miljoner kronor, medan resultatet vände från 25 miljoner kronor i förlust 2010 till 1,9 miljoner i vinst.

Den egna kontraktsforskningen, som för några år sedan stod för 30 procent av Trial Form Supports omsättning, har nu seglat upp till att utgöra 70 procent. Samtidigt hoppas Jan Hellqvist kunna vända tappet inom personaluthyrning, bland annat efter att ha rekryterat Nina Holst, tidigare säljchef för Proffice Life Science i Danmark och södra Sverige, som ny chef för affärsområdet.

Trial Form Support sysselsätter i dag 510 personer, varav cirka 150 i Norden. Bolaget är i färd med att rekrytera 10-15 personer till verksamheten i Lund, samt ytterligare en handfull till dotterbolagen i Danmark och Norge. Koncernen ägs i sin helhet av Daniel Spasic.

Erik Olausson

Raset i kliniska försök har tvingat en rad regionala kontraktsforskningsföretag till neddragningar och konkurs. Men från Lund hårdsatsar Trial Form […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.