fredag 3 maj 2024

inloggad som

LTH-avknoppning håller blodflödet i schack

Efter flera års utveckling har en grupp läkare och LTH-ingenjörer bildat bolag kring en metod att mäta blodflödet i hjärnan vid behandling av stroke och svåra skallskador. Tekniken testas just nu på en handfull patienter vid avdelningen för neurointensivvård i Lund.

I dag används en tunn tryckmätare som sticks ned mellan patientens hjärnhalvor. Det ger besked om blodtrycket i realtid, men blodflödet är betydligt besvärligare att mäta kontinuerligt vilket gör det svårt att ge rätt medicinering.

— Man vill minska blodflödet så mycket man vågar, så att svullnaden i skallen går ner men inte så mycket att hjärnan drabbas av syrebrist, säger Boris Magnusson.

Han är professor vid datavetenskapliga institutionen på LTH och vd för nystartade Lund Medical. Bolagets teknik bygger på algoritmer som använder variationer i blodtrycket för att räkna ut blodflödet, minut för minut.

Totalt är sju personer inblandade i Lund Medical, däribland läkarna Peter Reinstrup och Erik Ryding som uppfunnit metoden. Ingen av dem tar i dagsläget ut någon lön och utöver 400.000 kronor i utvecklingsbidrag från Vinnova saknar bolaget extern finansiering. Boris Magnusson räknar med att det kommer krävas ytterligare ett års patientstudier innan Lund Medical kan ansöka om CE-märkning.

Erik Olausson

Efter flera års utveckling har en grupp läkare och LTH-ingenjörer bildat bolag kring en metod att mäta blodflödet i hjärnan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.