fredag 26 april 2024

inloggad som

LTH-avknoppning håller blodflödet i schack

Efter flera års utveckling har en grupp läkare och LTH-ingenjörer bildat bolag kring en metod att mäta blodflödet i hjärnan vid behandling av stroke och svåra skallskador. Tekniken testas just nu på en handfull patienter vid avdelningen för neurointensivvård i Lund.

I dag används en tunn tryckmätare som sticks ned mellan patientens hjärnhalvor. Det ger besked om blodtrycket i realtid, men blodflödet är betydligt besvärligare att mäta kontinuerligt vilket gör det svårt att ge rätt medicinering.

— Man vill minska blodflödet så mycket man vågar, så att svullnaden i skallen går ner men inte så mycket att hjärnan drabbas av syrebrist, säger Boris Magnusson.

Han är professor vid datavetenskapliga institutionen på LTH och vd för nystartade Lund Medical. Bolagets teknik bygger på algoritmer som använder variationer i blodtrycket för att räkna ut blodflödet, minut för minut.

Totalt är sju personer inblandade i Lund Medical, däribland läkarna Peter Reinstrup och Erik Ryding som uppfunnit metoden. Ingen av dem tar i dagsläget ut någon lön och utöver 400.000 kronor i utvecklingsbidrag från Vinnova saknar bolaget extern finansiering. Boris Magnusson räknar med att det kommer krävas ytterligare ett års patientstudier innan Lund Medical kan ansöka om CE-märkning.

Erik Olausson

Efter flera års utveckling har en grupp läkare och LTH-ingenjörer bildat bolag kring en metod att mäta blodflödet i hjärnan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.