torsdag 21 november 2024

inloggad som

Få tillväxtbolag i Innovationsbrons skånska portfölj

Med 40 miljoner investerade i södra Sverige bara under 2011 är statliga Innovationsbron regionens i särklass mest aktiva såddfinansiär. Rapidus har gått igenom de 47 portföljbolag som passerat revy sedan starten för att se vad de offentliga stödmiljonerna gett för resultat i Skåne i form av tillväxt, jobb — och konkurser.

Innovationsbron bildades 2005 genom en sammanslagning av sju regionala Teknikbrostiftelser samt Vinnovas inkubatorprogram. Målet var att skapa en flora av livskraftiga tillväxtföretag genom tidiga investeringar.

Inför den förestående sammanslagningen med Almi har Rapidus tittat närmare på såddfinansieringsverksamheten, som 2011 slukade drygt 100 miljoner kronor av Innovationsbrons offentliga anslag där alltså 40 miljoner hamnade i bolag i södra Sverige.

I Skåne har Innovationsbron direkt eller via helägda investeringsbolaget Teknoseed varit delägare i 47 företag sedan starten. Bara sju av dem har än så länge visat positivt resultat.

Bland dem finns numera börsnoterade Avensia Innovation, där Innovationsbron sålde sin andel 2006, och Thylabisco, som genom en licensaffär för sitt spenatbaserade bantningspreparat gjorde en vinst på 1,7 miljoner kronor i fjol. Även CellaVision finns med i listan, då Innovationsbron vid bildandet ärvde en ägarandel på 0,9 procent. Kronjuvelen är ändå Scalado, där stora delar sålts till Nokia för en hemlig summa. Innovationsbron ägde vid affären i somras knappt nio procent.

Innovationsbrons regionchef Per Heander menar att resultatet kan bli bättre.

Per Heander— Man brukar säga att om 1-2 av 10 bolag man investerar i går bra är det ett hyggligt utfall. Men det ska man inte nöja sig med. Vi måste skapa rätt förutsättningar, bland annat är det svårt att få in kapital så att bolagen kan expandera vidare. Vi har även börjat jobba hårdare på att hjälpa bolagen att expandera internationellt, säger han.

Åtta bolag har gått i konkurs eller avvecklats, exempelvis Bioett, Cartela, Mitrionics och Resqu. Ytterligare en handfull finns kvar formellt men saknar i praktiken verksamhet, däribland Erysave och QuickCool. Andra gnetar vidare med stora förluster och tunga investeringskostnader, som ProstaLund, BoneSupport och Alligator Bioscience.

Överlag är portföljbolagen fortfarande mycket små. Bara tolv stycken hade mer än fem anställda i slutet av 2011 och den stora majoriteten har en mycket blygsam försäljning. Tillsammans hade bolagen 396 fast anställda och en omsättning på 474 miljoner kronor i fjol, men då stod CellaVision och Scalado ensamma för närmare hälften av omsättningen och en dryg tredjedel av personalstyrkan. Det sammanlagda resultatet för portföljbolagen i genomgången slutade på -244 miljoner kronor.

Innovationsbron har inget formellt krav att genera avkastning med sin såddfinansiering, men enligt Per Heander är målet med alla investeringar att de ska ge vinst. Innovationsbron går normalt in med ett par miljoner kronor per bolag, men exakt hur det ekonomiska utfallet varit av de skånska innehaven går inte att utläsa från årsredovisningarna.

En indikation ges dock i dotterbolaget Teknoseed, som stått för närmare hälften av den skånska portföljen. Sedan 2005 är den ansamlade förlusten nära 43 miljoner kronor. Men då har vårens försäljning av Scalado ännu inte hunnit göra något avtryck i siffrorna.

— Den stora utmaningen med investeringar i tidiga skeden är att skapa den avkastning som privata medfinansiärer förväntar sig. Vid tidigare försök på andra håll i Europa har det inte gått så bra, säger Per Heander.

Räknat på samtliga investeringar sedan Teknikbrostiftelserna drogs igång 1994 ligger överlevnadsgraden på 60 procent för de bolag Innovationsbron varit delägare i, uppger han.

— Så 40 procent har gått i konkurs. Men ska vi vara marknadskompletterande kommer vi alltid ha några bolag som inte lyckas, säger Per Heander till Rapidus.

Vart har statliga Innovationsbrons såddpengar gått i Skåne? Klicka här för hela listan.

Erik Olausson

Med 40 miljoner investerade i södra Sverige bara under 2011 är statliga Innovationsbron regionens i särklass mest aktiva såddfinansiär. Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.