tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skarpt läge för skånskt cancerkonsortium

Vinnovastödda LTH-projektet ITACIH har mindre än ett år på nacken men är redan framme vid prototypstester på svårt sjuka cancerpatienter. Först ut är distansövervakade pumpar för smärtstillande dropp och utrustning för analys av blodvärden, där näringslivsparten HemoCue i Ängelholm dragit ett tungt lass i utvecklingsarbetet.

ITACIH, eller It-stöd för avancerad cancervård i hemmet, drogs igång förra hösten då Vinnova gick in med tio miljoner kronor i finansiering. Ytterligare tolv miljoner kommer från de offentliga aktörer och näringslivsparter som ingår i konsortiet, däribland Securitas Direct, Sony Mobile och Axis.

Hittills har teknikutvecklingen främst skett på ett labb på sjukhuset i Lund. Men med den nya palliativa vårdavdelning som förra veckan invigdes på St Lars-området i södra Lund får projektgruppen ett eget rum med simulerad hemmiljö för att testa tekniken för distansvård på patienter och sjuksköterskor.

— Utöver pumpar för smärtstillande som ges intravenöst tittar vi på möjligheten för sköterskor att använda surfplattor vid hembesök, för att notera medicinering och annan information runt omkring. Det görs på papper i dag, med alla problem och felkällor det innebär, säger Boris Magnusson till Rapidus.

Han är professor vid institutionen för datavetenskap vid LTH och leder projektet. Inräknat doktorander, sjukhuspersonal och näringslivsparter är cirka 25 personer engagerade. Utöver tekniska högskolan finns Region Skåne, Avdelningen för medicinsk teknik vid Skånes universitetssjukhus och mjukvaruinstitutet Sigrun bland de offentliga aktörerna.

Erik Olausson

Vinnovastödda LTH-projektet ITACIH har mindre än ett år på nacken men är redan framme vid prototypstester på svårt sjuka cancerpatienter. Först […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.