lördag 27 april 2024

inloggad som

Skarpt läge för skånskt cancerkonsortium

Vinnovastödda LTH-projektet ITACIH har mindre än ett år på nacken men är redan framme vid prototypstester på svårt sjuka cancerpatienter. Först ut är distansövervakade pumpar för smärtstillande dropp och utrustning för analys av blodvärden, där näringslivsparten HemoCue i Ängelholm dragit ett tungt lass i utvecklingsarbetet.

ITACIH, eller It-stöd för avancerad cancervård i hemmet, drogs igång förra hösten då Vinnova gick in med tio miljoner kronor i finansiering. Ytterligare tolv miljoner kommer från de offentliga aktörer och näringslivsparter som ingår i konsortiet, däribland Securitas Direct, Sony Mobile och Axis.

Hittills har teknikutvecklingen främst skett på ett labb på sjukhuset i Lund. Men med den nya palliativa vårdavdelning som förra veckan invigdes på St Lars-området i södra Lund får projektgruppen ett eget rum med simulerad hemmiljö för att testa tekniken för distansvård på patienter och sjuksköterskor.

— Utöver pumpar för smärtstillande som ges intravenöst tittar vi på möjligheten för sköterskor att använda surfplattor vid hembesök, för att notera medicinering och annan information runt omkring. Det görs på papper i dag, med alla problem och felkällor det innebär, säger Boris Magnusson till Rapidus.

Han är professor vid institutionen för datavetenskap vid LTH och leder projektet. Inräknat doktorander, sjukhuspersonal och näringslivsparter är cirka 25 personer engagerade. Utöver tekniska högskolan finns Region Skåne, Avdelningen för medicinsk teknik vid Skånes universitetssjukhus och mjukvaruinstitutet Sigrun bland de offentliga aktörerna.

Erik Olausson

Vinnovastödda LTH-projektet ITACIH har mindre än ett år på nacken men är redan framme vid prototypstester på svårt sjuka cancerpatienter. Först […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.