Ekonomin går knackigt och den danska kronan är svagare än på mycket länge. Men för de svenska fastighetsbolag som redan investerat miljardbelopp i Köpenhamn har aptiten bara ökat.
Finanskrisen har inneburit lägre fastighetspriser på den danska sidan Sundet. Sedan toppen 2007 har bostadspriserna minskat med 25 procent. Kontorslokaler har däremot stigit något i pris de senaste åren och stabiliserat sig på en nivå 10 procent under den tidigare toppnoteringen.
Samtidigt har den danska kronan försvagats kraftigt i förhållande till den svenska. I mars 2009 kostade en dansk krona 1,56 svenska kronor. I dag har växelkursen fallit till 1,13.
Allt detta har eldat på intresset hos svenska fastighetsbolag för att göra affärer på andra sidan Sundet.
En av de stora svenska aktörerna i den danska huvudstaden är Wihlborgs, som i dag har 126.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i Storköpenhamn. Inom fem till tio år siktar bolaget på att ha 500.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i huvudstadsområdet, att jämföra med dagens 600.000 kvadratmeter i Malmö.
De närmsta åren tror vd Anders Jarl att avkastningen stiger på danska marknaden till samma nivå som på den svenska sidan, antingen genom att priserna på kommersiella fastigheter faller eller genom att hyrorna stiger. I vilket fall letar företaget efter fler förvärv.
— Den fallande danska kronan har inte påverkat oss alls hittills, eftersom vi har valutasäkrat våra tidigare köp, säger Anders Jarl till Rapidus.
Den andra stora svenska aktören i Danmark är Norrporten, som sitter på 109.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Även här har man valutasäkrat sina köp och ser inga problem med den svaga danska kronan, och tror till och med att den kan vara gynnsam för branschen.
— Den indirekta effekten är ju att konkurrenskraften för dansk ekonomi ökar med en svagare krona, säger Bo Henriksson, Norrportens affärschef för utlandet.
Sedan början av året hör även Balder till de större svenska aktörerna, då man köpte bostadsfastigheter i Østerbro till ett värde av 1,3 miljarder kronor. Säljare var konkursade Amagerbanken. Idag har företaget 60.000 kvadratmeter i Danmark.
Malmöbaserade Briggen, med 47.000 kvadratmeter i Köpenhamn, menar att valutaförändringarna inte har någon inverkan på hur företaget investerar.
— Fördelen med att investera i Köpenhamn är att det är en stor marknad. Där finns en större möjlighet att växa utifrån den tillväxtstrategi vi har. Vi tror att det är ett bra tillfälle att gå in i Köpenhamn nu. Sedan får vi se var priserna är på väg, säger vd Gunnar Östenson.
Sören Billing